İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 18. İstanbul Bienali, “Üç Ayaklı Kedi” temasıyla 20 Eylül – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu etkinlikte, 40’tan fazla sanatçının eserleri Beyoğlu-Karaköy hattında yer alan 8 farklı mekânda sergilenecek.
Her edisyonunda farklı mekanlarda gerçekleştirilen İstanbul Bienali, her defasında İstanbul’la olan bağlantısını farklı bir biçimde keşfediyor. İlk etabı 20 Eylül’de başlayacak olan 18. Bienal’in mekânları, küratör Christine Tohmé’nin geliştirdiği kavramsal çerçeve doğrultusunda seçilmiştir. 2007-2036 Bienal Sponsoru Koç Holding’in katkılarıyla hayata geçirilecek olan bu sergi, birçok mekânın kullanılmasıyla ziyaretçilere çeşitlilik sunmayı hedefliyor. Mekânların birbirine yakın konumlanması, katılımcılara bütünlüklü bir deneyim yaşatacak.
Katılımcıların tamamını yürüyerek gezebilmesine olanak sağlayan bienal mekânları, zahmetsiz bir ziyaret imkanı sunuyor. Ziyaretçiler, yolda dinlenme molaları vererek sergiyi takip edebilirler. Bu sayede bienal, şehri ve sokakları eserlerin bir parçası olarak deneyimleme fırsatı tanıyacak, zamanla etkileşim kurarak sanat eserleriyle buluşma imkânı sunacak.
‘ÜÇ AYAKLI KEDİ’NİN ROTASI BEYOĞLU-KARAKÖY HATTINDA UZANIYOR
Beyoğlu-Karaköy hattında oluşturulan bienal rotası, her mekânıyla İstanbul’un geçmişine ışık tutan hikâyeleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu çok katmanlı anlatı, Bienal’in zenginliğine katkıda bulunuyor.
Rotanın durakları arasında yer alan önemli mekânlar şunlardır:
İstanbul’un çok kültürlü geçmişine tanıklık eden Galata Rum Okulu,
Karaköy’de yeniden hayat bulan ve izleyicilere ilk kez kapılarını açacak olan Zihni Han,
Karaköy’ün tarihi dokusu içinde yer alan Muradiye Han,
Muradiye Han’ın tam karşısında bulunan, günümüzdeki adıyla Galeri 77,
Bir zamanlar şekerleme ve dondurma külahı üretimi yapılan Külah Fabrikası, 18. İstanbul Bienali’nde bir sanat mekânı olarak ziyaretçilere sunulacak.