USD34,33
EURO36,60
GBP44,24
EURO/USD1,07
BIST9.276,78
Petrol71,75
GR. ALTIN2.888,41
BTC2.912.012,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2023 Yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri: Lisans Mezunlarının Kayıtlı İstihdam Oranı Arttı!

2023 Yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri: Lisans Mezunlarının Kayıtlı İstihdam Oranı Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ne göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2022 yılında %75,1 iken, 2023 yılında %75,6’ya yükseldi. Ön lisans mezunları için ise kayıtlı istihdam oranı 2022’de %67,3 iken, 2023’te %67,7’ye çıktı. En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans bölümü %96,2 ile özel eğitim öğretmenliği oldu.

Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik olarak belirlendi. Sağlık ve refah alanı lisans mezunlarının en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip olduğu alan oldu. Ön lisans seviyesinde ise en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölüm %92,1 ile polis meslek eğitimi olarak görüldü.

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2022 yılında 15 ay iken, 2023 yılında 14,4 ay olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunlarının ise ortalama ilk iş bulma süresi 2022’de 16,8 ay iken, 2023’te 15,9 ay olarak hesaplandı. İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 8,7 ay ile sağlık ve refah olurken, ön lisans alanı ise 2,9 ay ile polis meslek eğitiminde gerçekleşti.

Lisans mezunlarının kazanç durumu incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan bölüm pilotaj olarak belirlendi. Ön lisans mezunları arasında ise aylık ortalama kazancı en yüksek olan alan perakende satış ve mağaza yönetimi oldu. Lisans mezunlarının kendi alanlarında çalışma oranı %79,3 ile sağlık ve refah alanında en yüksek seviyede gerçekleşti.

Ücretli çalışan (SGK 4/A) lisans mezunlarının öğrenim gördükleri alanlarla uyumlu meslek grubunda çalışma oranı en yüksek olan beş alan sırasıyla; sağlık ve refah, iş, yönetim ve hukuk, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim ile bilişim ve iletişim teknolojileri olarak belirlendi. Ön lisans mezunları içinde ise aynı kriterde en yüksek uyum gösteren alanlar iş, yönetim ve hukuk, mühendislik, imalat ve inşaat, hizmetler, sağlık ve refah ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik şeklinde sıralandı. En düşük uyum oranı ise sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında görüldü.

Sonuç olarak, TÜİK’in yayınladığı verilere göre lisans ve ön lisans mezunlarının istihdam durumları, iş bulma süreleri ve kazançları alan bazında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu veriler, eğitim alanlarının istihdam piyasasındaki durumunu anlamak ve gelecekteki tercihlerde yol gösterici olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2023 Yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri: Lisans Mezunlarının Kayıtlı İstihdam Oranı Arttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!