Rystad Energy tarafından yayımlanan ‘Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025’ raporuna göre, toplam kurulu enerji depolama kapasitesi 2024 itibarıyla 0,5 teravata yaklaşmış durumda.
Bu kapasitenin, 2040 yılına kadar 4 teravatı aşacağı öngörülmekte ve böylece enerji depolama altyapısının 2024 seviyesine göre 7 kat artacağı tahmin ediliyor.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 80 ARTIŞ
2024 yılı, batarya enerji depolama sistemlerinde (BESS) rekor bir büyüme ile tamamlandı ve küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesi devreye alındı.
Bu durum, bir önceki yıla göre yüzde 80’lik bir artış gösterdi.
KAPASİTE ARTIŞINDA ÇİN’İN ROLÜ
Çin, bu kapasite artışının yarısından fazlasını tek başına sağlarken; Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler onu takip etti.
Raporda, güneş ve rüzgar gibi değişken enerji kaynaklarının artışının, esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan talebi artırdığı vurgulanıyor.
PROJE MALİYETLERİ DÜŞÜYOR
BESS sistemlerinin şebekelere entegrasyonundaki rolü, üretim ile tüketim dengesinin sağlanmasının yanı sıra fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını artırma yönünde de kritik bir önem kazanmıştır.
Rapora göre, batarya projelerinin maliyetleri önemli ölçüde gerilemiş durumda.
Geçen yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyeti kilovatsaat başına 300 doların altına düştü.
Elektrik depolamanın düzlenmiş maliyeti bazı projelerde megavatsaat başına 60 dolara kadar indi ve bu da kısa vadeli piyasalarda günlük fiyat farklılıklarından yararlanma fırsatını artırdı.
BATARYA SİSTEMLERİNİN YÜKSELEN ROLÜ
2024 yılı itibarıyla, negatif elektrik fiyatlarının yaygınlaştığı bir ortamda batarya sistemleri, fiyat dengeleme aracı olarak daha fazla öne çıkmaya başladı.
Özellikle, aşırı güneş üretimi dönemlerinde, batarya sistemleri fazla enerjiyi depolayıp akşam saatlerinde şebekeye geri vererek arz fazlasını talep yoğunluğuna kaydırabilmiştir.
Kaliforniya, bu gelişmelerin en belirgin gözlemlendiği yerlerden biri oldu; eyaletteki batarya sistemleri 2025 yılı başı itibarıyla akşam ve gece saatlerindeki elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılar hale geldi.
Ayrıca, Kaliforniya 12 gigavatsı aşan batarya kapasitesiyle şebekesini daha yüksek oranlı güneş enerjisi ile çalışır hale getirerek öncü bölgeler arasında yer aldı.
Raporda, güneş enerjisi üretiminin 2050 yılına kadar 10 kat artacağının öngörüldüğü ve enerji depolama çözümlerinin küresel elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında temel bir unsur olmaya devam edeceği belirtildi.