Torino Üniversitesi’nden bir grup antropolog ve arkeolog, 800 yıl öncesine ait bir Güney Amerika kadın mumyasının kalıntılarını incelerken alışılmadık yüz dövmelerine rastladı.
Bu dövmeler, tasarımlarının sadeliği ve kullanılan mürekkebin manyetitten yapılmış olmasıyla diğer antik dövmelerden ayrışarak dikkatleri üzerine çekiyor.
MUMYANIN KÖKENİ PARACAS KÜLTÜRÜYLE BAĞLANTILI
Kesin kökenleri bilinmemekle birlikte, yaklaşık bir asır önce İtalyan Antropoloji ve Etnografya Müzesi’ne bağışlanan mumyanın oturtuluş şekli, Peru’nun güney kıyısındaki Paracas kültürüyle ilgili cenaze geleneklerini hatırlatıyor.
Mumyanın vücuduna yapışmış tekstil parçalarının radyokarbon tarihlemesi, kadının MS 1215 ile 1382 yılları arasında yaşadığını gösteriyor.
Ekip, mumyalama işlemi nedeniyle koyulaşan cilt tonunun etkisiyle zor görülen dövmeleri, tahribatsız görüntüleme teknikleriyle inceleme fırsatı buldu.
Sağ yanaktaki minimalist üç satırlık dövmeler, antik And Dağları bölgesindeki topluluklar arasında nadir görülen bir uygulama olarak öne çıkarken, bileğindeki S şeklindeki dövme ise dönemin yaygın tasarımlarına göre daha sade bir görünüm sunuyor.
DÖVME MÜREKKEBİNDE MANYETİT KULLANILDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Kimyasal analizler, dövmelerde kullanılan siyah mürekkebin, daha önce Güney Amerika’daki başka mumyalarda rastlanmayan demir cevheri olan manyetitten yapıldığını ortaya koydu.
Bu durum, genellikle kömür bazlı olduğu varsayılan antik dövme mürekkepleri hakkında alışılmadık bir bilgi sağlamaktadır.
Ancak, bu eşsiz yüz dövmelerinin neyi temsil ettiği hala bir muamma olarak kalmaktadır.