İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ile birlikte birçok zanlı hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturması çerçevesinde bazı suçlamalarda bulunmaktadır. İlgili soruşturma, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi çeşitli suçların işlendiği iddialarını kapsamaktadır.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüpheli Davut Bildik, ifadesinde İSPER AŞ personeli olduğunu belirtmiş ve güvenlik müdürlüğüne geçici olarak atandığını ifade etmiştir. Bildik, ifadesinin devamında, 21 Mart 2025 tarihinde Ekrem İmamoğlu’nun koruma müdürü Mustafa Akın’ın kendisine başkanlık konutundaki kamera kayıt cihazını sökmesi ve teslim etmesi talimatını verdiğini ifade etmiştir. Kendisi bu talimatı yerine getirdikten sonra, cihazı akşam saatlerinde alıcı kişilere teslim etmiştir. Cihazı teslim ederken herhangi bir sorun olmadığını ve firmanın çalışanı olduğunu düşündüğü kişiler tarafından alındığını belirtmiştir.
Bildirilen olayın üzerinden yaklaşık 12 gün geçtiğinde, Mali Şube Müdürlüğü ekiplerinin kendisiyle bağlantı kurarak cihazın nerede olduğu konusunda soru sorduğunu aktaran Bildik, kullanmakta olduğu ilaçların etkisiyle yanlış bir bilgi verdiğini ve cihazı İBB’nin Elektronik Sistemler Müdürlüğü’ne bıraktığını söylediğini ifade etmiştir. Ancak olayın gerçekte nasıl gerçekleştiğini, polis memurlarına anlatarak cihazların bulunmasını sağlamıştır.
Öte yandan, şüphelilerden biri olan Ümit Çakır, Davut Bildik’in teslim aldığı cihazın bozuk olduğunu belirtmiş, bu duruma karşılık Bildik, kendisinin cihazı çalışır vaziyette teslim ettiğini savunmuştur. Bildik, “Ben, amirim Mustafa Akın bana ne söylediyse onu yaptım” diyerek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade etmiştir. Sağlık durumunu da dile getiren Bildik, yaşadığı kalp rahatsızlığı, boyun fıtığı ve bel fıtığı sebebiyle yüzde 47 engelli olduğunu belirtmiştir.
Savcılık, Bildik’in ifadesinin ardından, “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından tutuklanmasını talep etmiştir. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk yazısında, Bildik’in üzerindeki suçlamalara dair kuvvetli şüphelerin bulunduğu belirtilmiştir.
Yazıda, Bildik’in, Ekrem İmamoğlu’nun Sarıyer ilçesindeki başkanlık konutuna ait kamera görüntülerinin kayıtlı olduğu cihazı sökme ve bozma eylemleri sonucunda görüntülere ulaşılmasını engellediği iddia edilmiştir. Sonuç olarak, Bildik’in hakimlikteki işlemlerinin ardından tutuklanmasına karar verilmiştir. Bu gelişmeler, ilgili yolsuzluk soruşturmasının ciddiyetini artırmakta ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmaktadır.