Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunda bir güncelleme yapıldığını duyurdu.
ABD’NİN KREDİ NOTUNDA DÜŞÜŞ
Yapılan açıklamada, ülkenin uzun vadeli kredi notunun “Aaa”dan “Aa1″e indirildiği belirtilirken, kredi notu görünümünün de “negatif”ten “durağan” seviyesine yükseltildiği kaydedildi.
Moody’s, not indirimini, ABD’nin son on yılda kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının, benzer derecelendirmeye sahip diğer ülkelerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde yüksek seviyelere ulaşmasının bir yansıması olarak değerlendirdi.
Açıklamada, ABD yönetimi ve Kongre’nin büyük yıllık mali açıkları ile artan faiz maliyetlerini tersine çevirecek gerekli önlemler üzerinde bir uzlaşmaya varamadığına da dikkat çekildi. Ayrıca mevcut mali tekliflerin, zorunlu harcamalarda ve diğer alanlarda uzun vadeli önemli azalmalar sağlayacağına dair inançların zayıf olduğu ifade edildi.
UZUN VADELİ AÇIKLAR VE BORÇ YÜKÜ UYARISI
Moody’s’in açıklamasında, önümüzdeki on yıl boyunca hükümet gelirlerinin genellikle sabit kalması ve daha büyük mali açıkların beklenmesi öngörülüyor.
Kalıcı büyük mali açıkların, hükümetin borç ve faiz yükünü artıracağına işaret eden açıklamada, ABD’nin mali performansının kendi geçmişi ve diğer yüksek notlu ülkelerle kıyaslandığında kötüleşme eğiliminde olduğu belirtildi.
Açıklamada, ABD ekonomisinin genişliği, esnekliği ve dinamizmi ile birlikte, doların küresel rezerv para birimi olarak sahip olduğu rol gibi istisnai kredi güçlerinin varlığını sürdürmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ülkenin bağımsız ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili bir para politikası geçmişine sahip olmasını sürdürmesi dile getirildi.
BORÇ VE AÇIĞIN YÜKSELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Son 10 yılda ABD federal borcunun, sürekli mali açıklar nedeniyle keskin bir artış gösterdiği belirtildi. Federal harcamaların artması, vergi indirimlerinin de hükümet gelirlerinde düşüşe neden olduğu ifade edildi.
Vergilendirme ve harcamalarda herhangi bir düzenleme yapılmadığı takdirde, bütçe esnekliğinin sınırlı kalmasının beklendiği kaydedildi. Ülkede 2024 yılı için toplam harcamaların yaklaşık yüzde 73’ünü oluşturan zorunlu harcamaların, faiz giderleri de dahil olmak üzere 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 78’e yükseleceği öngörülüyor. Ayrıca, 2017 vergi indirimlerinin devam etmesi durumunda önümüzdeki 10 yılda açığın yaklaşık 4 trilyon dolar artacağı belirtiliyor.
Açıklamada, 2024’te Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6,4’ü olan federal açığın, 2035’te yüzde 9’a çıkması bekleniyor. Aynı dönemde federal borç yükünün de GSYH’nin yüzde 98’inden yüzde 134’üne yükseleceği ifade edildi.
Son olarak, ABD ekonomisinin yüksek gümrük tarifelerine uyum sağlaması nedeniyle GSYH büyümesinin kısa vadede yavaşlaması muhtemel olsa da, ülkenin uzun vadeli büyümesinin önemli ölçüde etkilenmeyeceği değerlendirildi.