Türkiye, ev sahipliği yaptığı Istanbul’daki barış müzakereleri ile Ukrayna ve Rusya arasında önemli bir diplomatik adım attı.
Dünya basınında Türkiye’nin barış müzakerelerindeki rolü geniş bir yankı uyandırdı. İngiliz yayın organı BBC, Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye ve ABD’nin destekleri ile İstanbul’da biraraya geldiğini bildirdi.
Al Jazeera ise Türkiye’nin bu süreçteki merkezi rolünün önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti. Haberde, Türkiye’nin son 15 yıl içerisinde önemli bir diplomatik aktör haline geldiği ifade edildi. “Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında, taraflar arasında son derece hassas bir denge unsuru olmuştur.” şeklindeki ifadeler dikkat çekti.
İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden Ziya Meral ise, “Ankara’nın hem ABD hem de Rusya ile birlikte Ukrayna’yla da ilişki kurabilmesi ciddi bir diplomatik başarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
İSVİÇRE
İsviçre merkezli Nau gazetesi, müzakerelerin sonucundan bağımsız Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısının altını çizerek, “Putin gelmese de İstanbul müzakerelerinin galibi Erdoğan” başlığını kullandı.
Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış görüşmelerinde üstlendiği rolün, müzakerelerin gerçek galibi olduğunu belirtti. Haberde, Erdoğan’ın hem Putin’i hem de Zelensky’i kabul etme teklifinin Türkiye’nin bu krizdeki merkezi rolünü pekiştirdiği ifade edildi.
Ayrıca, Erdoğan’ın 2022 yılında Ukrayna’nın ihracatını artırmasının önünü açan Birleşmiş Milletler destekli tahıl anlaşmasındaki arabuluculuğu da dikkat çekici bir başarı olarak eklendi.
YUNANİSTAN
Yunanistan’ın “Liberal” gazetesi, İstanbul’daki müzakereleri “Erdoğan bölgesel bir oyuncu haline geliyor” başlığı ile değerlendirdi. Türkiye’nin, ABD-Türkiye ilişkilerini geliştirme ve barış yapıcı rolünü üstlenme fırsatını yakaladığı vurgulandı.
Ukrayna-Rusya görüşmelerinin İstanbul’u küresel diplomasinin merkezi haline getirdiği öne sürüldü. Haberde, Türkiye’nin Avrupa ile İran arasındaki nükleer görüşmelere de ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.
Yunanistan’da yayımlanan Ta Nea gazetesinde ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in İtalya ziyareti eleştirildi. Erdoğan’ın İtalya ziyaretinin ardından, Miçotakis’in Türkiye’nin yeni stratejik ilişkisi karşısında çaresiz kaldığı kaydedildi.
Yazıda, “Miçotakis, Erdoğan’ın daha ciddi konularla ilgilendiği bir dönemde geri dönerken, Erdoğan’ın ilgisi büyük ölçüde gündeme gelmişti.” ifadesine yer verildi.
AZERBAYCAN
Azerbaycan merkezli Caliber, barış müzakerelerini “Türkiye’nin küresel arabulucu olarak genişleyen rolü” başlığı altında değerlendirdi. Türkiye’nin artan etkisinin, savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerde bir araya gelen delegasyonlar ile tekrar ön plana çıktığı belirtildi.
Azernews ise Türkiye’yi, Erdoğan’ın iddialı diplomasi ile küresel arabulucu olarak tanımladı. Erdoğan’ın “kazan-kazan” ilkesine dayalı dış politikası, bir barış diplomasisi merkezi olarak Türkiye’nin pozisyonunu güçlendirdiği kaydedildi.
ALMANYA
Alman Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşın başından beri kendini bir arabulucu olarak konumlandırdığını vurguladı. İstanbul’da iki tarafın masaya oturması, Türkiye için sembolik bir başarı olarak değerlendirildi.
Haberde, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirtmesine rağmen, Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmaması dikkat çekildi.
Berliner Morgenpost ise İstanbul’daki gelişmeleri ele alarak, “Ukrayna barış toplantısı üzerine poker: Şimdiye kadar sadece bir kazanan var” ifadesine yer verdi.
Öte yandan, Focus dergisinde, Erdoğan’ın kendisini gizli bir galip olarak gösterdiği yorumuna dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye’nin NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yaptığına da vurgu yapıldı.
BELÇİKA
Belçika medyası, müzakereleri geniş bir perspektiften ele aldı. VRT, gelişmeleri Dolmabahçe’den canlı yayınlarla aktarırken, De Morgen ve RTBF de anlık güncellemeler paylaştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın görüşmelerde “derhal ateşkes” çağrısı yaptığı hatırlatıldı.
Fransızca yayımlanan Le Soir, Erdoğan’ın Türkiye’yi Ukrayna müzakerelerinin merkezi haline getirdiğini yazdı.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’in Klix haber portalı, İstanbul müzakerelerini, “İstanbul tarihi bir barış mekanı mı olacak?” başlığıyla okuyucularına aktardı. Müslüman ve Hristiyan liderlerin bir araya geldiği bu müzakerelerin, uluslararası toplulukta heyecan yarattığı ifade edildi.