E-ticaret alanında giderek daha fazla önem kazanan sanal POS sistemleri, vergi kaçakçılığına karşı etkili bir araç olarak öne çıkıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu dijital ödeme sistemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte gelirlerin kaydedilip kaydedilmediğine yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı.
GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden bireylerin mükellefiyet durumları ve gelirlerinin vergi beyannamelerine yansıyıp yansımadığını tespit etmek amacıyla detaylı analizler gerçekleştirdi.
4 BİN 95 MÜKELLEF TESPİT EDİLDİ
Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlık veri tabanına aktarılan bilgiler doğrultusunda yapılan incelemeler neticesinde yüksek riskli mükellefler belirlendi.
Gerçekleştirilen detaylı analizler ve banka verileriyle entegre edilen raporlar sonucunda, sanal POS ile gelir elde eden ancak gelir veya kurumlar vergisi açısından mükellefiyeti bulunmayan või beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan toplam 4 bin 95 mükellef tespit edildi.
37 MİLYAR LİRALIK HASILATI GİZLEDİLER
Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık gelirlerini gizlediği belirlendi.
Özellikle tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve aksesuar ticareti ile bilgisayar yazılım geliştiren mükelleflerin hasılatlarını gizledikleri dikkat çekti.
SANAL POS İLE 67 MİLYON LİRA GELİR ELDE ETTİ
Analizler sırasında, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS kullanarak toplam 2 bin 284 işlem yaptığı ve bu işlemlerden 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi.
Söz konusu kişi, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilmiş olup, hakkında gerekli yasal süreçler başlatıldı.
UYUM GÖSTERMEYENE CEZA
GİB, veri kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye soktu.
Mükellef olmayıp, vergi mükellefiyeti olanlar arasında beyanda bulunmayan ya da eksik beyan eden kişilere, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyum sağlama fırsatı sunuluyor.
Beyanlarını düzelten mükelleflere daha hafif cezalar uygulanırken, çağrılara yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler için vergi inceleme ve cezai işlem süreçleri başlatılacak.
GİB, bu gönüllü uyum sürecine başlangıç olarak e-ticaret gelirlerini gizleyen 561 mükellef ile başladı.
“CEZA MEKANİZMASI DEVREYE ALINACAK”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının daha kolay tespit edilebildiğini vurgulayarak, “Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak kayıtdışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergilerini ödemekle yükümlü. Öncelikle mükellefleri gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları hayata geçirilecektir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.