USD38,85
%-0.02
EURO43,75
%0.86
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,04
%-0.57
GR. ALTIN4.037,62
%0.92
BTC4.040.673,29
%-1.61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’den Enerji Müjdesi: 75 Milyar Metreküp Gaz

Türkiye’den Enerji Müjdesi: 75 Milyar Metreküp Gaz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, enerji alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak ve hanelere enerji sağlamada daha avantajlı koşullar sunmak amacıyla milli kaynaklarına yönelmiştir.

Bu hedef doğrultusunda, Karadeniz doğalgaz sahası da önemli bir potansiyel sunmaktadır.

Ülkemiz, siyasi, askeri ve diplomatik açılardan merkez ülke konumunu güçlendirmekte ve bu konumu enerji kartıyla daha da pekiştirmektedir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük doğalgaz keşfedildiğini duyurdu.

Açıklamaya göre, bu keşif, Türkiye’nin ileri teknolojiye sahip sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3,500 metre derinlikte gerçekleştirildi.

Keşfin yapıldığı Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında ve karaya 165 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

EKONOMİK DEĞERİ 30 MİLYAR DOLAR

27 Mart’ta başlayan ve yaklaşık 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta müjdeli haber verildi. Bu keşfin ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak belirtiliyor ve konutların toplam ihtiyacını 3,5 yıl boyunca karşılayabileceği öngörülüyor.

“KARADENİZ KONUSUNDA CİDDİ BİR UZMANLAŞMA SAĞLADIK”

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, keşfe yönelik değerlendirmesinde, Karadeniz’deki potansiyel sahaların, özellikle Sakarya Gaz Sahası ve çevresinin titiz bir şekilde sondajlarla araştırıldığını ve bölgedeki yeni yapıların rezerv potansiyelinin artırıldığını ifade etti.

Akyener, keşfin maddi değerine dair yaptığı açıklamada, “Doğalgazın metreküpü 15 lira olarak hesaplarsak, toplamda üretilebilir 75 milyar metreküplük hacmin yaklaşık 1,2 trilyon lira değerinde olacağı tahmin edilebilir. Bu da mevcut döviz kuru üzerinden 30 milyar dolarlık bir ekonomik değer ifade ediyor.” dedi.

“KARADENİZ KONUSUNDA CİDDİ BİR UZMANLAŞMA SAĞLADIK”

Sakarya Gaz Sahası’ndaki farklı yapılar için kademeli üretim sürecinin devam ettiğini belirten Akyener, “Bir anda 75 milyar metreküp üretmemiz mümkün olmayacak. Örneğin yıllık maksimum 6 milyar metreküp hedeflenirse, bu hacim yıllara yayılacaktır. Ancak milli petrol şirketimizin bu süreci profesyonel bir şekilde yöneteceğine inanıyorum. Zaten Karadeniz konusunda önemli bir uzmanlaşma sağladık.” ifadelerini kullandı.

GAZ REZERVİ 785 MİLYAR METREKÜPE ÇIKIYOR

Akyener, Karadeniz’deki 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin, bu yeni keşif ile birlikte 785 milyar metreküpe ulaşacağına dikkat çekerek, “Bu gelişme ülkemiz adına oldukça sevindirici bir durumdur. Cari açığımız hala yüksek bir seviyede ve bu açığın önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Her yeni keşifle ve üretime aldığımız her metreküple, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıyoruz.” dedi.

Akyener, sahada öncelikle deneme seviyesinde değerlendirme yapılacağını ve ardından geliştirme ile üretim planının devreye alınacağını belirtti. “Örneğin, 10 yıl sonra üretime geçildiğinde ve sahada maksimum seviyeye ulaşıldığında, Türkiye’nin yıllık 60 milyar metreküplük tüketiminin yüzde 7-8’ine denk gelen bir hacim elde edilebilir. Bu tamamen geliştirme senaryolarına bağlı olarak değişebilir ve sonuçta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karar verecektir.” şeklinde konuştu.

“KEŞİFLER, TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ARENADAKİ KONUMUNU DESTEKLEDİ”

Akyener, enerjideki keşiflerin Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunu destekleyici bir rolü olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye artık oyunda elini, kartını büyüttü. Hem siyasi hem askeri hem de diplomatik açılardan merkez ülke konumuna geldi ve bu konumunu daha da güçlendiriyor, bunu enerji kartıyla pekiştiriyor. Şu an yapılan keşifler, üretimin artırılması, Gabar’da üretimin sürekli bir şekilde artırılması gibi unsurlar, Türkiye’nin sadece yurt içinde değil, Somali gibi uluslararası düzeydeki faaliyetlerinde de umut verici adımlardır.”

TÜRKİYE, GAZ İHRACATINI ARTIRIYOR

Akyener, son yıllarda Türkiye’nin doğalgaz ithalatçısı bir ülkeden, gaz ihraç eden bir ülke konumuna doğru ilerlediğini vurguladı. “Şu an doğalgaz ihraç eden bir ülkeyiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın yaptığı son açıklamalara göre, Suriye’ye de doğalgaz ihraç etme çalışmaları sürüyor. Balkan ülkelerine doğalgaz ihraç ediyorduk, şimdi Suriye’yi de buna ekliyoruz. Diğer taraftan Nahçıvan’a doğalgaz sevkiyatı devam edecek. Bu bağlamda Türkiye, doğalgaz ticaretinde de merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’den Enerji Müjdesi: 75 Milyar Metreküp Gaz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!