Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Melodili yol uygulaması” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, bu uygulamanın çalışma prensibinin, yola yerleştirilen işaretlemeler veya oyuklar aracılığıyla araçların geçişi sırasında ses üretmeye dayandığını dile getirdi.
Sürücüler, bu özel yolda belirli bir hızda giderken Mozart’ın Türk Marşı melodisini duyacaklar.
TİTREŞİM VE SESLER EZGİYE DÖNÜŞÜYOR
Bakan, oyukların veya işaretlemelerin, araçların belirli bir hızla geçişi esnasında müzikal bir melodi oluşturacak şekilde tasarlandığını belirtti. Uraloğlu, bu unsurların farklı frekanslarda nota vermek üzere konumlandırıldığını ve sürücünün sabit hızda seyrettiğinde oluşan titreşimlerin ve seslerin birleşerek istenen ezgiyi oluşturduğunu ifade etti.
“UYGULAMA TÜRKİYE’DE İLK KEZ ANKARA’NIN NALLIHAN İLÇESİNDE HAYATA GEÇİRİLDİ”
Uygulamanın Türkiye’de ilk defa Ankara’nın Nallıhan ilçesinde hayata geçirildiğini aktaran Bakan Uraloğlu, “Uygulama, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü tarafından yönetilen Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu’nun 21. kilometresindeki Eymir köyü mevkisinde tamamlanmıştır. Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile mesafeli bir noktada uygulama gerçekleştirilmiştir. 12 Mayıs’ta başlayan çalışmalar, 16 Mayıs’ta tamamlandı ve sürücüler, belirli bir hızda seyrederken Mozart’ın Türk Marşı’nı net bir şekilde duyabiliyorlar.” dedi.
GÜRÜLTÜ NEDENİYLE UYGULAMA YERLEŞİM YERLERİNİN UZAĞINDA YAPILIYOR
Uraloğlu, uygulamanın ikinci etabı için çalışmaların 17 Mayıs’ta Ankara-Eskişehir Devlet Yolu’nun Sivrihisar çıkışı 37. kilometresinde Kertek mevkisinde başlatıldığını açıkladı. Diğer ülkelerde benzer uygulamaların gürültü şikayetleri nedeniyle yerleşim alanlarından uzak yapıldığını ifade eden Uraloğlu, bu yöntemi benimsemenin önemine vurgu yaptı.
UYGULAMA İÇİN YOLUN BAZI KRİTERLERE SAHİP OLMASI GEREKİYOR
Uraloğlu, melodili yol uygulamasının etkili olabilmesi için belirli teknik kriterlere uyulması gerektiğini belirtti. Melodili yol uygulamasının başarılı olması için araçların saatte ortalama 100 kilometre hızla seyredebileceği, yolun düz, üstyapının sağlam ve pürüzsüz kaplamaya sahip olduğu yerlerde uygulanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yolun trafik hacminin mümkünse düşük, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu alanlarda yapılmasının önemine değindi.