Cezayir’de gerçekleştirilen İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) yıllık toplantısında, BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, dünya genelindeki gıda güvenliğine ilişkin son gelişmeleri ele aldı.
GIDA ÜRETİMİ İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ BAĞ
Lario, birçok ülkede iş gücünün yarısından fazlasının gıda üretimiyle ilgili olduğunu hatırlatarak, kırsal dönüşüm konusuna artan bir ilgi olduğunu dile getirdi.
Kırsal dönüşümün, ekonomik çeşitlendirme ve gıda güvenliği açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Lario, yoksulluğun büyük kısmının kırsal alanlarda yoğunlaştığını vurgulayarak, bu sorunların üstesinden gelmek için yenilikçi programlar ve yatırımların hayata geçirilmesinin kritik olduğuna dikkat çekti.
GIDA ZİNCİRİNE DAİR YENİ YAKLAŞIMLAR
Son girişimlerin, yalnızca gıda üretimini değil aynı zamanda dağıtım, pazarlama ve ihracatı da kapsayarak tarım odaklı ekonomilerde yeni fırsatlar sunduğunu belirten Lario, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgeleri için 500 milyon dolarlık yatırım desteği sağladığını hatırlattı. Bu çabanın, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadele ederken yüksek potansiyelli tarım sektörlerinde istihdam yaratmayı hedeflediğini aktardı.
Lario, İKB dahil gelişim finansmanı kuruluşlarının genç istihdamına ve ekonomik çeşitliliğe öncelik verdiğini hatırlatarak, yoksulluğun yüzde 80’inin kırsal alanlarda yoğunlaştığını ifade etti ve sürdürülebilir kalkınma çabaları için iş yaratma gerekliliğini vurguladı.
Ayrıca, bazı kalkınma portföylerinin üçte birinin çatışma ve kırılganlık nedeniyle etkilenen ülkelerde bulunduğuna dikkat çeken Lario, bu tür bölgelerin esnek ve duyarlı yaklaşımlar gerektirdiğini belirtti. “En büyük zorlukların çoğu kırsal alanlarda yoğunlaşmış durumda. Bu nedenle, proje tasarımlarında ve yatırımlarda ekstra çaba göstermemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.