Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından basın mensuplarına bilgi verdi.
“PRİORİTEMİZ, KESİN VE ŞARTSIZ BİR ATEŞKES”
Kallas, Brüksel’deki oturumda “Savunma” konularının ele alındığını belirterek şunları ifade etti:
“Ukrayna ile ilgili tartışmalarda en büyük önceliğimiz, kesin ve şartlar olmaksızın bir ateşkestir. Ukrayna, bu ateşkesi 60 günden fazla bir süre önce kabul etti. Ancak Rusya, bu anlaşmayı yerine getirmeyerek saldırılarını artırma yoluna gitmektedir. Durumu değiştirmek için Rusya’ya ciddi bir baskı yapılmalı ve müzakerelere zorlanmalıdır.”
“17. YAPTIRIM PAKETİNİ KABUL ETTİK”
Dışişleri bakanlarının, daha önce AB üyesi 27 ülkenin büyükelçileri arasında uzlaşıya varılan 17. yaptırım paketini onayladığını dile getiren Kallas, toplantıda yaptırımların Rus ekonomisine etkilerini de ele aldıklarını aktardı.
Bakanlar, Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketinde ilerleme kaydedilmesi çağrısında bulundu. Kallas, “Eğer Rusya, kesin ve şartsız bir ateşkesi kabul etmezse baskıları daha da artıracağız. Bu bağlamda, yeni yaptırım paketi üzerindeki çalışmalar sürmektedir” şeklinde konuştu.
AB, İSRAİL İLE İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRİYOR
Dışişleri bakanları, Orta Doğu konularında kapsamlı tartışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Kallas, “Gazze’deki durum tam anlamıyla bir felaket. İsrail’in izin verdiği yardım memnuniyetle karşılanıyor, fakat bu, okyanusta bir damla gibi. Yardımların hızla, engelleme olmaksızın ve geniş ölçekte ulaşması gerekiyor” dedi.
Kallas, İsrail’in Gazze’deki eylemleriyle ilgili AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın 2. maddesi çerçevesindeki insan hakları yükümlülüklerini ihlal edip etmediğini değerlendirmek için bir inceleme süreci başlatılacağını bildirdi. “Görüşmelerde, Ortaklık Anlaşması’nın ikinci maddesinin gözden geçirilmesine destek veren güçlü bir çoğunluk olduğu anlaşılıyor. Bu süreç, İsrail’in Gazze’ye insani yardımı geçiş serbestisi sağlamasıyla alakalı” dedi.
SURİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK
Kallas, Suriye’ye yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılması hususunda bir karar alındığını, ancak Beşar Esad rejimi ve insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptırımların devam edeceğini duyurdu. “Bu karar, ilerlemeye bağlı olarak geriye çevrilebilir nitelikte. Ekonomik toparlanma olmadan barış sağlanamaz. Suriye’nin istikrara ihtiyacı var. Durum ideallerden uzak, ancak Suriye halkına bir şans vermemiz gerek” ifadesini kullandı.
“RUS EKONOMİSİ ZAYIF DURUMDA”
17. yaptırım paketinin içerikleri hakkında konuşan Kallas, en önemli unsurlardan birinin enerji olduğunu belirtti. “Petrol fiyat sınırı, Rus ekonomisi üzerinde belirgin bir etki yaratıyor” dedi.
Toplantıda, Rus ekonomisinin zayıf durumda olduğuna dair istihbarat bilgileri edindiğini aktaran Kallas, “Şimdiye kadar, ‘her şey yolunda’ şeklindeki propagandaları sürdürmeyi başardılar. Ancak gerçekler artık saklanamıyor; kendileri de ekonomik durgunluk içinde olduklarını kabul ediyor” şeklinde konuştu.
Kallas, Rusya’nın milli fonunun büyük kısmının enerji kaynaklarına dayandığını ve bu alanda baskı uygulanmasının savaşın sona ermesi için gereken baskının oluşturulmasını sağlayabileceğini söyledi.
“İNSANİ YARDIMLARIN ÖNÜNÜ AÇMIŞ OLMAK İSTİYORUZ”
AB’nin İsrail’e sağladığı ticari imtiyazların gözden geçirilip geçirilmeyeceği yönündeki bir soruya yanıt veren Kallas, “Değerlendirme sürecinin başladığını belirtmek isterim. Bu süreçte insani yardımların önünün açılmasını ve durumun daha iyiye gitmesini umuyoruz” dedi.
18. YAPTIRIM PAKETİ İÇİN TARİH VERİLMEDİ
Rusya’ya yönelik 18. yaptırım paketinin ne zaman kabul edileceğiyle ilgili bir soruya Kallas, “Çalışmalar sürmekte, ancak kesin bir tarih vermek mümkün değil” diye yanıtladı.
Üye devletlerin hızlı hareket etme çağrısında bulunduğunu vurgulayan Kallas, “Rusya’ya güçlü bir mesaj gönderilmeli. Hızlı davranmamız şart” ifadelerini kullandı.
“İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLERE YAPTIRIMLAR ENGELLENDİ”
Orta Doğu ve İsrail ile ilgili tartışmalar sırasında İsrailli bakanlar ve yerleşimciler aleyhinde yaptırımların gündeme gelip gelmediği hakkında bir soru üzerine Kallas, “Bu yaptırımlar hazırlandı ve gerekli müzakereler gerçekleştirildi; ancak ne yazık ki, bu süreç bir üye devlet tarafından engellendi” şeklinde sözlerini tamamladı.