USD39,10
%0.04
EURO44,46
%0.52
BIST9.356,04
%-1.26
Petrol64,78
%0.53
GR. ALTIN4.202,26
%1.92
BTC4.262.243,19
%0.36
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yeni Anayasa İçin Dördüncü Çalıştay Yapıldı

Yeni Anayasa İçin Dördüncü Çalıştay Yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyaset gündeminin sıcak konularından biri olan yeni anayasa çalışmaları, AK Parti’nin toplumsal mutabakatı güçlendirme çabalarıyla gündeme gelmeye devam ediyor…

Toplumun farklı kesimlerinden görüşler almayı amaçlayan AK Parti, anayasa yapım sürecini geniş bir katılımla şekillendirmeyi hedefliyor.

Bu bağlamda düzenlenen Yeni Anayasa Çalıştayı’nın dördüncüsü, yasama ve yürütme organlarının yeni anayasada nasıl bir düzen içerisinde yer alması gerektiğine dair tartışmalara ev sahipliği yaptı.

ÇALIŞTAY SONRASI İLK AÇIKLAMA

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı tarafından organize edilen çalıştaylar dizisinin dördüncüsü, Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı’nın önderliğinde, uzman akademisyenlerin katılımıyla parti genel merkezinde gerçekleştirildi.

Çalıştaya ilişkin AK Parti tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yeni Anayasa’da Yasama ve Yürütme Organları” temasıyla gerçekleştirilen toplantının, anayasa hukuku, genel kamu hukuku, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarındaki uzmanların katkılarıyla gerçekleştiği belirtildi.

4 ANA BAŞLIK

Çalıştayda ele alınan başlıca konular arasında “Yeni anayasada yasama ve yürütme organları nasıl düzenlenmeli?”, “Yasama ve yürütme organlarının kuruluşu, görev ve yetkileri nasıl belirlenmeli?”, “Yasama ve yürütme organlarının karşılıklı ilişkileri nasıl düzenlenmeli?” ve “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 7 yıla yaklaşan pratiğine dair değerlendirmeniz nedir?” yer aldı.

DAHA ÖNCE 3 ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AK Parti’nin 9 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdiği ilk çalıştayda, farklı alanlardan uzmanların katılımıyla “Türkiye neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor?” ve “Katılım ve uzlaşmaya dayanan yeni anayasanın yapım yöntemi nasıl olmalı?” gibi sorular değerlendirildi.

28 Kasım 2024 tarihli ikinci çalıştayda, Türkiye’nin en geniş tabana sahip meslek örgütleri ve konfederasyonlarının temsilcileri ile “Sivil toplumun ve meslek örgütlerinin yeni anayasadan beklentileri nelerdir?” ve “Sivil toplumun yeni anayasa yapımına katılımı nasıl olmalıdır?” konuları ele alındı.

24 Ocak 2025 tarihindeki üçüncü çalıştayda ise alanında uzman akademisyenlerle “Yeni anayasada temel haklar ve özgürlükler” konusu üzerinde duruldu.

“TOPLUMUN YENİ ANAYASADAN BEKLENTİLERİNİ DİNLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Açıklamada, “AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı olarak, bu çalıştay dizisine devam edeceğiz. Toplumun çeşitli kesimlerinden ve uzmanlardan yeni anayasaya dair beklentileri dinlemeye devam edeceğiz.” şeklinde ifadelere yer verildi.

“DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASAYA KAVUŞMAK EN BÜYÜK TEMENNİMİZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın çalıştaya ilişkin değerlendirmeleri de açıklamada yer aldı. Yazıcı, AK Parti’nin birçok anayasa reformu ve yeni anayasa girişimine öncülük ettiğini vurguladı ve “Ülkemizi, inşa edeni ‘millet’ olan bir toplum sözleşmesine kavuşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Millet iradesine dayanan, demokratik, özgürlükçü ve hukuk devletini güçlendiren bir anayasaya sahip olmak en büyük dileğimizdir.” dedi.

“HALKTA BAŞLAYIP, HALKTA BİTEN BİR YÖNTEMLE ANAYASA YAPILMALI”

Siyasi partilere seslenen Yazıcı, “Gelin Türkiye Yüzyılı’nı yeni, sivil ve demokratik bir anayasa ile taçlandıralım. TBMM çatısı altında temsil edilen tüm siyasi partilerin, yeni ve sivil anayasa konusunu günlük siyasi çekişmelerin ötesine taşıma sorumlulukları vardır. Toplumsal mutabakat zemininde siyasi partilerimizin desteğiyle ülkemizi yeni bir anayasaya kavuşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm toplulukların kendilerini bulacakları bir anayasa yapmak adına çaba göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

AK Parti olarak, halkta başlayan ve halkta sonlanacak bir yöntemle anayasa yapılmasını önerdiklerini belirten Yazıcı, daha önce gerçekleştirilen üç çalıştayda elde edilen görüş ve önerilerin raporlaştırılarak, Genel Başkanları ve Cumhurbaşkanları Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu ifade etti. Dördüncü çalıştayda elde edilecek değerlendirmeler ışığında da bir rapor hazırlayıp Sayın Cumhurbaşkanı’na ileteceklerini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeni Anayasa İçin Dördüncü Çalıştay Yapıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!