Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Samatya Balıkçı Barınağı’nda küçük ölçekli balıkçılarla bir araya geldi.
Bakan Yumaklı, bugüne kadar sektör için toplam 650 milyon lira destek sağlandığını ifade ederek, 2025 yılı için planlanan yeni destekleri açıkladı.
BALIKÇILARA MÜJDE
Küçük ölçekli balıkçı gemilerine son 7 yılda verdikleri desteklerin devam edeceğini vurgulayan Yumaklı, “2025 yılı için buradan da bir müjde verelim; 131 milyon liralık destek, bu ay sonuna kadar balıkçılarımızın hesabına geçecektir.” şeklinde konuştu.
BALIK MÜZESİ’Nİ GEZDİ
Ziyaret kapsamında barınaktaki sergiyi gezip Balık Müzesi’nde incelemelerde bulunan Yumaklı, basın mensuplarına da açıklamalar yaptı.
“BALIKÇILIK SEKTÖRÜNÜN, 2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT POTANSİYELİ VAR”
Yumaklı, balıkçılık sektörünün ekonomik önemine dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:
Bu sektörün, son yıllarda 2 milyar dolara yaklaşan bir ihracat potansiyeli bulunuyor. Bu durum, ülkemiz açısından sektörün ne denli önemli olduğunu ve geleneksel değerlerimiz arasında yer aldığını gösteriyor. Koruma-kullanma dengesinin sağlanması ise oldukça kritik. Bu dengeyi kurmak için akademik ve pratik bilgi anlaşmalarını harmanlayarak karar süreçlerimize yansıtmayı hedefliyoruz.
KALKAN, PLANLI AVCILIĞA EKLENECEK
Yumaklı, 2024 yılının başından itibaren su ürünlerinde üretim planlamalarının yürürlüğe girdiğini belirterek, “Planlı avcılık açısından 2024-2025 dönemi önemli bir dönem olacak. 7 avcılık türü planlamaya dahil edildi ve 4 tür daha eklenerek, avcılıkla ilgili birçok başlık planlamaya alınacak.” ifadelerini kullandı. Bu dört tür arasında kalkan, kılıç, albakor ve kerevit bulunuyor.
“MÜSİLAJ SEBEBİYLE GELİR KAYBINA UĞRAYAN KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILARIN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Yumaklı, hükümetin son 23 yılda su ürünleri için 25 milyar lira destek sağladığını dile getirerek, balıkçıların daima yanında olduklarını vurguladı.
“Küçük ölçekli balıkçılara verdiğimiz destek son 7 yılda 650 milyon lirayı buldu. 2025 yılı için 131 milyon liralık destek, bu ay sonuna kadar balıkçılarımızın hesabında olacak.” diyen Yumaklı, bu desteğin hayırlı olmasını diledi.
“MÜSİLAJ SEBEBİYLE GELİR KAYBINA UĞRAYAN KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILARIN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Yumaklı, müsilaj nedeniyle gelir kaybı yaşayan küçük ölçekli balıkçıların mağduriyetlerini gidermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti:
Balıkçılarımızın finansal gereksinimlerini karşılamak üzere sübvansiyonlu krediler sunuluyor. Son 23 yılda balıkçılar bu kredilerden toplamda 53 milyar lira faydalandı. Aynı dönemde, ötv’siz yakıt destekleri anlamında da 33 milyar lira tutarında vergi affı sağlandı. Balıkçılık sezonu 1 Eylül – 15 Nisan tarihleri arasında sürerken, bu dönem sonunda büyük gemilere avlanma yasağı uygulanıyor.
Geçtiğimiz yıl bu döneme bakacak olursak, 50 bin ton palamut ve 150 bin ton hamsi avlandı. Küçük gemilere ise herhangi bir avlanma yasağı getirilmeyecek. Koruma-kullanma dengesine dikkat ederek onların avlanmalarına izin vereceğiz. Büyük gemilerin uluslararası sularda avcılık yapmalarını destekliyoruz. Geçen ay, ilgili ekiplerimizin bazı ülkelerde ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtmek isterim.
“BU SEZON 110 BİN DENETİM YAPILDI”
Koruma-kullanma dengesinin korunması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, denizlerdeki değerlerin sınırsız olmadığını ifade etti:
Dolayısıyla, uygunsuzluklar tespit edildiğinde gereken yaptırımlar uygulanacak. Bu, işini düzgün yapan balıkçılarımızın haklarını korumak açısından elzemdir. Bu sezon toplamda 110 bin denetim yapılmış, 18 gemiye, 710 av aracına ve 350 ton su ürününe el konulmuştur. Ele geçirilen su ürünleri, hayır kurumlarına bağışlanmaktadır. Ayrıca, yaklaşık 35 milyon lira da idari para cezası kesilmiştir.
SEKTÖRLE İÇ İÇE
Yumaklı, dört yılda bir yayınlanan Su Ürünleri Avcılık Tebliği ile ilgili sektör paydaşlarının görüşlerini topladıklarını belirterek, bu konuda neredeyse tüm balıkçı reislerinin olumlu görüş bildirdiğini aktardı.
BAKAN YUMAKLI REİSLERİN TALEP VE ÖNERİLERİNİ DİNLEDİ
Yumaklı, “Ülkemiz, uluslararası sularda avcılıkta büyük filolarla boy ölçüşecek bir konuma geldi. Samatya Balıkçı Barınağı, 2023 yılında yeniden revize edildi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yaklaşık 50 milyon liralık yatırımı ile gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, bu süreçteki destekleri için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.