Türkiye’de sigara tüketimi alarm verici boyutlara ulaştı.
Ülkede yaklaşık 19 milyon kişi, sigara içmeye devam ederken bu rakam, her geçen gün artış göstermeye devam ediyor.
2024 YILINDA SİGARA TÜKETİMİNDE REKOR KAYDEDİLDİ
Ortalama olarak, her iki erkekten biri ve 18 yaş üstündeki her dört kadından biri sigara kullanıyor.
Yayınlanan istatistiksel veriler, Türkiye’de 2024 yılında sigara tüketiminin tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşarak rekor kırdığını ortaya koydu.
“150,4 MİLYAR TANE SİGARA TÜKETİLDİ”
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Tarım Bakanlığı Tütün Alkol Piyasa Daire Başkanlığı’nın her yıl Türkiye’deki tütün ürünleri üretimi ve kullanım istatistiklerini paylaştığını belirtti.
Son günlerde açıklanan 2024 verileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Kılınç, şu bilgileri aktardı:
İstatistikler, 15 yaş üstü nüfusun her üç kişisinden birinin sigara bağımlısı olduğunu gösteriyor. Yani, 15 yaş üstü bireylerin yüzde 35’i tütün ürünleri kullanmaktadır.
2024 yılı itibarıyla, 150,4 milyar sigara tüketildi ve bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmüş en yüksek rakam. Daha önce bu kadar yüksek bir tütün tüketimi yaşanmamıştı. Bu durum, tütün kontrolüne ilişkin gerçekleştirilen çalışmaların etkisiz kaldığını ya da gereken şekilde uygulanmadığını gösteren bir başka delil.
“BU ALANDA YENİDEN BİR SEFERBERLİĞE GEREK VAR”
Birçok açıdan beklenilenden fazla sonuçlar aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Kılınç, sözlerini şöyle devam ettirdi:
2008-2012 döneminde yapılan kamu spotları ve projeler ile kişi başı sigara tüketimi 1.100 adede kadar inmişti. Ancak son veriler, bu rakamın 1.700’e yükseldiğini gösteriyor. Bu durum, 2008-2012 döneminde izlenen bilimsel yöntemlerin, 2012’den sonra etkili bir şekilde uygulanmadığını ortaya koyuyor.
Mevcut güçlü bir yasamız ve ona bağlı yönetmeliklerimiz bulunuyor. Eğer bu kurallar, gerektiği gibi uygulanırsa, 15 yaş üstündeki sigara içme oranlarını tekrar yüzde 20’nin altına çekmek mümkün. Bu konuda köklü bir yeniden uyanış ve seferberliğe ihtiyaç var.
“TÜRKİYE, DÜNYADA 9. SIRADA”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye’nin dünyada sigara içme oranı açısından en üst sıralarda yer aldığını söyledi.
Prof. Dr. Yalçın, Türkiye’nin sigara içme istatistiklerinde dünyada 9. Avrupa’da ise 3. sırada bulunduğunu belirtti.
YILDA 80 BİN KİŞİ SİGARADAN DOLAYI HAYATINI KAYBEDİYOR
Sigara, dünya genelinde önlenebilir hastalık ve ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir ve uzun süreli kullanıcılarının üçte ikisini kaybetmektedir.
İngiltere’de, her yıl sigara nedeniyle yaklaşık 80 bin ölüm meydana gelirken, bu ölüm vakalarının dörtte biri kanser kaynaklıdır.
SİGARA İÇMENİN GÜVENLİ BİR SEVİYESİ BULUNMAMAKTADIR
Araştırmalar, sigara içenlerin sağlıkları ve yaşam süreleri için tüm avantajları elde edebilmek adına sigarayı tamamen bırakmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Daha önceki çalışmalar, sigara içmenin güvenli bir sınırının olmadığını ortaya koymuştur.
Günde bir sigara içenlerin kalp hastalığı ve inme riski, günde 20 sigara tüketenlere kıyasla yalnızca yüzde 50 daha azdır.