Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech), tıpta devrim yaratacak bir yenilikle dikkat çekti.
Bilim insanları, enfeksiyonları günler öncesinden tespit etme imkanı sunan bir yöntem geliştirdi.
iCares ismi verilen bu bandaj, enfeksiyonları zamanında fark edebilmek adına önemli bir adım atıyor.
İnovatif olarak tasarlanmış bu “cilt laboratuvarı”, yaraların iyileşmesini hızlandırmak ve hastaların sürekli izlenmesini sağlamak amacıyla oluşturuldu.
Wei Gao’nun önderliğindeki araştırma ekibi, 2023’te gerçekleştirdiği hayvan deneylerinde, bu bandajın gerçek zamanlı veri toplama yeteneğine sahip olduğunu ve medikal müdahalelerle iyileşmeyi hızlandırabileceğini ortaya koymuştu.
HASTALAR ÜZERİNDE UYGULANDI
Geliştirilen iCares versiyonu, diyabet veya damar tıkanıklığı gibi sebeplerle iyileşmesi geciken yaralara sahip 20 hasta üzerinde test edildi. Bu bandaj, yaranın ürettiği sıvıyı sürekli örnekleyerek iltihap ve enfeksiyon belirtilerini izleyebildi.
ÜÇ TEMEL MODÜL İLE DONATILMIŞTIR
Bandaj, üç mikroakışkan bileşen içeriyor; bu bileşenler, nemi uzaklaştırıyor, örnekleri analiz ediyor ve dışarı taşıyor. Nano düzeyde geliştirilmiş sensörler ile desteklenen bu cihaz, yalnızca taze sıvıları inceleyerek yüksek bir doğruluk oranı sağlıyor.
Gao, “Yeni sıvı örneklerini analiz ederek doğru sonuçlara ulaşabiliyoruz. Böylece, enfeksiyon belirtilerini hastada semptomlar ortaya çıkmadan 1–3 gün önce tespit edebiliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İYİLEŞME SÜRESİ TAHMİNİ
Araştırmacılar ayrıca, yaraların türünü sınıflandıran ve iyileşme süresini tahmin edebilen bir makine öğrenmesi algoritması geliştirdi. Bu algoritmanın doğruluk oranı ise deneyimli hekimlerle kıyaslanabilecek seviyede.
Bandaj, esnek bir polimer yüzeyden üretiliyor ve düşük maliyetle 3D yazıcılar yardımıyla imal edilebiliyor. Kullan-at sistemine sahip olan sensör kısmı hijyen sağlarken, elektronik kart kısmı ise sinyalleri işleyerek telefonlara iletme işlevini yeniden kullanılabilir bir biçimde yerine getiriyor.