Rusya-Ukrayna savaşı, Ukrayna ve AB ülkeleri arasındaki ticaretin dinamiklerini değiştirdi. Savaş sırasında Ukrayna’ya destek sağlamak amacıyla AB, Ukrayna’dan ithal edilen ürünlerde gümrük vergilerinin ve kotaların askıya alınmasını planladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, hassas tarım ürünleri dışında Ukrayna’dan ithal edilen diğer ürünlerdeki gümrük vergilerinin ve kotaların askıya alınmasını 1 yıl daha uzatacak düzenleme teklif etti. Bu düzenleme, 2022’den bu yana uygulandı ve AB tarafından Ukrayna ekonomisini desteklemek için hazırlandı. Bu süre zarfında, Ukrayna’dan AB’ye ihraç edilecek tüm ürünlerdeki ithalat vergileri, kotalar ve ticari savunma önlemleri bir yıl daha askıya alınacak. Bu adımın, Ukraynalı üreticilere, ihracatçılara ve ekonomiye destek olması hedeflenmektedir.
Bu uygulama ile birlikte aynı zamanda, AB çiftçilerinin Ukrayna ürünlerine karşı yaşadıkları sorunlar göz önünde bulundurularak AB’deki hassas tarım ürünlerinin korunması planlanmıştır. Özellikle kümes hayvanları, yumurta ve şeker gibi ürünlerin ithalatı için 2022 ve 2023’te ortalama miktarlara sabitlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu ürünlerin belirlenen miktarları aşması durumunda gümrük vergileri yeniden uygulanacaktır. Ayrıca, Moldova’dan AB’ye ithalata ilişkin Temmuz 2022’den bu yana yürürlükte olan bütün vergilerin askıya alınması uygulaması da bir yıl daha uzatılacak.
AB Komisyonu’nun teklifi, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkeler tarafından resmen onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu gelişme, Ukrayna ve AB arasındaki ticari ilişkilerin geleceği adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu durum aynı zamanda Ukrayna’nın AB pazarına erişim konusundaki sorunları da çözme potansiyeline sahiptir. Bu girişim, savaşın ekonomik etkileriyle uğraşan Ukrayna’ya destek sağlayıcı bir adım olarak öne çıkmaktadır. Artan ekonomik baskılar altında olan Ukrayna’nın ekonomisinin desteklemek ve kalkındırmak AB ülkelerinin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.