ASELSAN, savunma teknolojilerini sivil alana da yaymayı hedefliyor. Bu kapsamda, İstanbul Havalimanı’nda yer alan sinyalizasyon sistemini milli olarak ASELSAN-TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirdi. Türkiye’nin dünyada kendi sinyalizasyon sistemini üretebilen beş ülkeden biri olduğunu belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ülkeyi bu alanda bir marka haline getirmek istediklerini vurguladı. Şirket, ulaştırma sektörünü stratejik ve kritik bir alan olarak değerlendiriyor ve tren hatlarındaki sinyalizasyon sistemlerini geliştirmeyi hedefliyor.
ASELSAN’ın geliştirdiği COBALT adlı otomatik sürüş bilgisayarları tren hatlarındaki güvenliği ve sürüş maliyetlerini artıracak bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, tren ve metro şirketleri, sürüş bilgisayarlarını kontrol edebilecek, hızları ölçebilecek ve trenlerin geçişini algılayabilecek. Ayrıca, merkezi yazılımla otomatik yönetilen bir sistem olan COBALT’un hattın daha etkin ve güvenli işletilmesini, kapasite artışını ve güvenliği amaçladığı ifade ediliyor.
Bu çalışmaların amacı, tren ve metro hatlarının ileride tamamen insansız işletileceği bir teknoloji geliştirmektir. ASELSAN, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın 99 tren setini milli sinyalizasyon sistemleriyle donatmak üzere Araç Üstü Otomatik Tren Koruma Sistemi Projesi’ni başlattı. Ayrıca, İstanbul Havalimanı metrosunun sonraki etaplarında ve Halkalı’ya uzatılacak hatlarda da milli sinyalizasyon sistemlerinin kullanılacağı planlanıyor.
ASELSAN, aynı zamanda sivil alandaki kritik teknolojilerde de yerli üretimi teşvik etmenin, Milli Teknoloji Hamlesi’ne gerçek anlamda yaşam verdiğine inanıyor. Bu nedenle ülkeyi sinyalizasyon sistemleri konusunda dünyada tanınan bir marka haline getirmek istiyor. Bu çalışmaların sonucunda, sadece savunma alanında değil, ulaştırma sektöründe de milletine hizmet etmeyi amaçlıyor.