USD38,85
%-0.02
EURO43,73
%0.72
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,90
%0.75
GR. ALTIN4.038,79
%0.94
BTC4.097.020,99
%0.25
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor.

Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor

Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Selami Doğan, kış aylarında artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önerilerde bulundu. Havaya uygun kıyafet ve ayakkabı seçiminin önemli olduğunu ifade eden Dr. Doğan, insan kalabalığının bulunduğu kapalı yerlerin havalandırılması gerektiğini söyledi.

Doğan, havalandırılmayan alanlarda insanların grip ve korona gibi hastalıklara yakalandığını aktardı. Havanın soğuk olması gerekçesiyle hareketliliğini azaltan kalp hastalarına da ayrı bir parantez açan Doğan, diyabet ve hipertansiyonun yanı sıra hareketsizlik gibi durumların hastalığı daha da şiddetli hale getireceğinin altını çizerek bol bol yürüyüş yapılmasını tavsiye etti.

HAVALANDIRILMAYAN YERLERDE SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ÇOK OLUYOR

Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor© Haberturk

Özellikle hava sıcaklıklarının sıfır derecenin altına indiği zamanlarda herkesin tedbirini alması gerektiğini belirten Dr. Doğan, “Nasıl arabamıza kış lastiği takıyorsak, kendi kıyafetlerimizi ve ayakkabılarımızı da ona göre düzenlemeliyiz. Bununla birlikte yeterince su içmemiz lazım. Ayrıca sürekli kapalı alanlarda durmamalıyız. İnsanların çok bulunduğu kapalı yerleri havalandırmazsak solunum yolu enfeksiyonları çok oluyor. Solunum yolu enfeksiyonları grip ve korona hastalığı tarzında insanları hasta ediyor. Türk halkı, Dışarıya çıkarsam hasta olurum diye düşünüyor.

Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor© Haberturk

Aslında öyle değil. Dışarıya çıkarsan, temiz havada yürürsen sağlığın ve bağışıklık sistemin için çok iyi bir şey yapmış olursun. Aslında genç ve sağlıklı insanların uygun kıyafetlerle dışarıya çıkıp yürümesi lazım. Ama 60 yaş üzeri insanlar korkuyor, dışarıya çıkmıyor ve kapalı alanlarda enfeksiyon hastalıklarına yakalanıyor. Onlara da uygun hava şartlarında dışarıya çıkıp, temiz havada yürümeyi tavsiye ediyoruz. Bulunduğu ev ortamını veya odaları düzenli olarak saatte 1 defa olacak şekilde 5 dakika havalandırmalarını öneriyoruz” dedi.

SOĞUK HAVADA TANSİYON YÜKSELİYOR

Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor© Haberturk

Kalp rahatsızlığı olanlar için diyabet ve hipertansiyonun yanı sıra hareketsizlik gibi durumların hastalığı daha da şiddetli hale getirerek ilerlemesine neden olduğuna dikkat çeken Doğan, “60 yaş üzeri diyabet, tansiyon ve obezite hastalarının da dışarıya çıkıp yürümesi, yeterince sıvı alması lazım. Soğuk havada vücuttaki bütün damarlar büzüşme yapıyor. Bu nedenle tansiyon yükselebiliyor. Damarların büzüşmemesi için dışarıda soğukta dikilmek yerine yürümek lazım. Yürüdüğümüz zaman bu büzüşmeyi engelliyoruz, damarlar genişleme yapıyor ve tansiyon regüle oluyor. Mesela dolmuş veya otobüs beklerken hareketsiz kalırsak damarlar büzüşüyor, tansiyon yükseliyor. Yaz gününde tam tersi oluyor. Damarlar çok genişleme yaptığı için tansiyonlar daha düşük seyrediyor. Kalp hastalarının sağlıklı beslenmesi lazım, bu çok önemli. 2 beyaz gıda türünden uzak durmaları gerekiyor. Şekerli gıdaların hiç tüketilmemesi ve undan yapılan her şeyden kaçınılması lazım. Yani ekmek az tüketilecek ya da hiç tüketilmeyecek. Simit, poğaça ve börek gibi hamur işleri zararlı gıdalar. Bunun dışında tuz çok tartışılıyor. Kalp hastası az bir miktar tuz kullanabilir. Çok tuzlu kullanırsa hipertansiyon daha kötü duruma gelir” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dikkat! Kapalı alanlarda yayılıyor.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!