Ülkede yürütülen en kapsamlı “vatandaş bilimi” projesi niteliğindeki “Denizlerimizin Genç Kaşifleri” projesi sayesinde Ramazan Bayramı tatilinde deniz kıyısında bulunan katılımcılar, özel üretilmiş cihazlarla denizlerden örnekler topladı. Bu proje ile 250 bin litre yakıt tasarrufu sağlanırken, 650 ton karbondioksite karşılık gelen karbon ayak izinin de önüne geçildi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, toplanan verilerin ilk analizlerini açıkladı. ODTÜ’nün nitelikli araştırmacılarıyla bilime yaptığı katkının yanı sıra toplumu bilimle buluşturan projelerle öncü rol oynadıklarını belirtti. Türkiye’de bir üniversite bünyesinde kurulan ilk Bilim İletişimi Ofisi’nin de ODTÜ’de bulunduğunu vurguladı. “Vatandaş bilimi” yöntemi sayesinde toplumun bilimsel süreçlere katılmasının teşvik edildiğini ifade etti.
ODTÜ’nün projede kullanılan özel cihazı, denizler için önemli parametreleri dakikalar içinde toplamayı sağlıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda “Denizlerimizin Genç Kaşifleri” projesinin detayları paylaşıldı. Proje kapsamında ODTÜ DBE ve ODTÜ İklim Merkezi araştırmacıları, deniz suyu sıcaklığı, tuzluluk, çözünmüş oksijen ve pH verilerini inceledi.
Analizlerde, küresel ısınmanın etkileri ve denizlerdeki kirlilik ve biyolojik üretkenlik değerleri ele alındı. Çalışmalar sonucunda, Türkiye denizlerinde sıcaklık artışı olduğu ve kirlilik seviyelerinin belirlendiği raporlar yayımlandı. Denizlerimizin Genç Kaşifleri Projesi’nin ortakları arasında yer alan ODTÜ, projenin daha geniş kitlelere ulaşması ve tartışılması için çaba göstermeye devam ediyor.
ODTÜ Bilim İletişimi Ofisi Direktörü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Eren Kalay, yapılan ölçümlerin önemine değindi. Proje kapsamında elde edilen verilerin bilimsel makale olarak yayınlanacağını ve bu sayede ekosistem işleyişine dair önemli bilgilerin paylaşılacağını belirtti. Proje kapsamında yaz dönemi boyunca yeni gönüllü katılımcılarla deneyler devam edecek ve projenin Avrupa Birliği destekli bir aşaması daha planlanıyor.