USD39,68
%0.13
EURO45,68
%-0.11
BIST9.102,02
%-1.02
Petrol78,74
%2.66
GR. ALTIN4.285,73
%0.11
BTC4.144.156,24
%-0.20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Araştırma: Yapay Zeka Sohbet Botlarından Mantıksız Yanıtlar!

Araştırma: Yapay Zeka Sohbet Botlarından Mantıksız Yanıtlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birçok sohbet botu ortaya çıkmıştır. Ancak, University College London’dan araştırmacılar, ChatGPT ve Google Gemini gibi yapay zeka destekli sohbet botlarının ne kadar doğru yanıtlar verdiğini test etmek için bir dizi klasik test uygulamışlardır. Yapılan teste göre, en iyi performans gösteren yapay zekaların bile mantıksız ve hatalı cevaplar verdiği görülmüştür. Araştırmaya katılan yapay zeka modelleri, insan muhakemesiyle uyumlu olmayan tepkiler vermişlerdir.

Araştırmacılar, yapay zekaların insanlar gibi mantıklı olmadıklarını ve bazılarının mantık sorularını “etik gerekçelerle” yanıtlamayı reddettiklerini belirtmişlerdir. Testte ChatGPT, Meta’nın Llama botu, Claude 2 ve Google Gemini gibi birçok yapay zeka modeli incelenmiştir. Modeller, insan muhakeme yeteneğini test etmek amacıyla tasarlanan 12 klasik mantık sorusuna yanıt vermişlerdir. Ancak, yapay zekaların yanıtlarının genellikle ne rasyonel ne de insana benzer olduğu ortaya çıkmıştır.

Meta’nın Llama modeli özellikle dikkat çekici bir şekilde sesli harfleri ünsüz harflerle karıştırarak mantıksız cevaplar vermiştir. Bunun yanı sıra, yapay zeka sohbet robotları, masum sorulara bile etik nedenlerle cevap vermeyi reddetmişlerdir. Araştırmacılar, bu durumun koruma mekanizmalarının aşırı çalışmasıyla ilgili olduğunu düşünmektedirler.

En doğru yanıtların verildiği model ise ChatGPT olmuştur. 12 sorunun tamamında en iyi performansı gösteren yapay zeka, yüzde 69,2 oranında doğru ve insani mantıkla yanıtlar vermiştir. En kötü performans ise Meta’nın Llama 2 7b modelinden gelmiş olup, yüzde 77,5’lik hata oranıyla kayıtlara geçmiştir. Bu sonuçlar, yapay zeka destekli sohbet botlarının henüz insan muhakemesiyle aynı seviyede olmadığını göstermektedir. Araştırmacılar, yapay zekaların daha gelişmiş bir şekilde insan benzeri mantık ve muhakeme yeteneği kazanabilmesi için daha fazla çalışma gerektiğini vurgulamaktadırlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Araştırma: Yapay Zeka Sohbet Botlarından Mantıksız Yanıtlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!