Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) tarihe geçen doğuştan başa çıkan operasyonu, sadece karşılıklı değişimi yapılan birey sayısının fazlalığı değil, içinde yer alan kişilerin önemi açısından da büyük yankı uyandırdı. MİT koordinatörlüğünde İstanbul’da gerçekleşen, Fransa ve Çin’in de aralarında bulunduğu 9 ülkenin cezaevinde bulunan 32 rehinenin karşılıklı değişimi, 4’üncü Dünya Savaşı sonrası yapılan en büyük değişim operasyonu olarak tarihe geçti. Değişimi yapılan her kişinin ayrı hikayesi, ülkesi için ayrı bir önemi var.
Fransa’ya dönen 5 kişiden biri dünya kamuoyunda adı sıkça duyulan La Figaro gazetecisi Elodie Rousseau. Rousseau, gazete için Çin’de muhabirlik yaparken Ocak 2025’te casusluk suçundan tutuklandı. Çin savcılığı Elodie Rousseau’u, Guangdong bölgesinde teknolojik gelişmeler ve inovasyon hakkında gizli bilgi toplamaktan suçladı. Rousseau, Çin tarihinde casusluk suçlaması ile tutuklanan ilk yabancı medya çalışanı oldu. Değişim görüşmelerinin yapıldığı dönemde Çin tarafından 23 yıl hapse mahkum edildi.
Çin’den Fransa’ya iade edilen eski askeri pilot Henri Dupont ise Fransız Hava Kuvvetleri’nde 10 yıl görev yapmış. Dupont, 2021 yılında ‘casusluk’ suçlaması ile Pekin’de tutuklandı. 2023 yılında Dupont’ın yasa dışı silah ticareti ve terör finansmanlığı suçundan 12 yıldır Fransa’da hapis yatan Jean-Pierre Lefevre ile takası gündeme geldi ancak Henri Dupont’ın adı takas listesinde yer almadı. Bu olay Fransız hükümetinin kamuoyunda büyük tepki toplamasına neden oldu.