USD39,57
%0.12
EURO45,57
%0.38
BIST9.102,02
%-1.02
Petrol78,74
%2.66
GR. ALTIN4.289,82
%0.21
BTC4.131.190,14
%0.53
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Göbeklitepe ve Karahantepe Kazılarında Neler Oluyor? Prof. Dr. Necmi Karul İle Röportaj

Göbeklitepe ve Karahantepe Kazılarında Neler Oluyor? Prof. Dr. Necmi Karul İle Röportaj

Şanlıurfa'daki Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi'nde Göbeklitepe ve Karahantepe'nin kazı çalışmaları insan yaşamını gün yüzüne çıkarıyor. Prof. Dr. Necmi Karul projenin ilerleyişi hakkında bilgi verdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa Neolitik Dönem Araştırmaları Projesi kapsamında, Göbeklitepe ve Karahantepe’de yapılan kazı çalışmaları devam etmektedir. Kazılar, 12 bin yıl öncesine ait insan yaşam biçimlerini gün yüzüne çıkarmaktadır. Göbeklitepe ve Karahantepe her dönem tartışma konusu olmuş ve bu konularla ilgili kazı başkanı ile röportaj yapılmıştır.

Bu sezon için yapılan planlama, Göbeklitepe’de 1995 yılında başlayan kazıların devamı niteliğindedir. 2021 yılında Taş Tepeler Projesi ile beraber bölgedeki neolitik yapılar daha ayrıntılı bir şekilde incelenmeye başlamıştır. Göbeklitepe’de kazılar yanında koruma ve konservasyon işlemlerine de ağırlık verilmektedir. Ayrıca, Karahantepe gibi yerleşim bölgelerinde de yeni kazı çalışmaları yapılmaktadır. Kazı çalışmalarının yanı sıra, 2024 yılında II. evreye ait yapıların sağlamlaştırma çalışmalarına başlanmış ve sezon boyunca “C Yapısı”nda benzer işlemlerin devam edeceği planlanmıştır. Ayrıca, A ve B yapılarında da kazı çalışmaları devam etmektedir.

Göbeklitepe ile ilgili olarak çıkan haberler, Amerikalı birinin video paylaşımıyla başlamış ve sansasyon yaratma amacı taşımaktadır. Ancak bu tür haberlerin temelinde kişisel ve maddi beklentiler yatmaktadır. Kazılarla ilgili ağaçların dikildiği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Koruma kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda ağaçların taşınması süreci uzun zamandır planlanmaktadır. Taş Tepeler Projesi ise, yerleşik hayatın başlangıcını ele alarak insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Bu proje kapsamında yürütülen çokuluslu kazı çalışmaları, insanın bilişsel ve sosyal dönüşümünü açığa çıkarmaktadır. Geleceğe Miras Projesi kapsamında yapılacak kazı çalışmalarının belirli aşamaları olduğu ve bu sürecin 12 ay sürebileceği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, Taş Tepeler Projesi’nin organizasyon yapısı, bağımsız araştırmaların koordinasyonunu sağlayarak en kapsamlı arkeoloji projesi olarak nitelendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Göbeklitepe ve Karahantepe Kazılarında Neler Oluyor? Prof. Dr. Necmi Karul İle Röportaj
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!