Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, enerji firmalarının faturalandırma sürecinde eklediği ekstra maliyetin deprem mağduru Hatay halkını ekonomik olarak zor durumda bıraktığını aktardı. Ayrıca, zaten tavizsiz bir şekilde mücadele etmekte olan çiftçilerin, deprem nedeniyle durumunun daha da ağız olduğunu belirtti.
Tarım sektörü, depremden en çok etkilenen alanlardan biri olduğunu söyleyen Yıldırım Kara, Hatay’daki çiftçilerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle mahsullerini ekip toplayamaz duruma geldiklerini aktardı. Bu durumun temel nedenlerinden biri de kullanılan enerjiye uygulanan aşırı fiyat artışlarıdır. Yıldırım Kara, “Bahçelerin sulama işlemi, genellikle derin kuyulardan elde edilen suyun kullanılmasıyla gerçekleştirilir; 100 dönümlük bir arazinin sulanması maliyeti yaklaşık 200 ila 250 bin TL arasında değişir. Bu, Hatay’daki bir çiftçinin sadece sulama için ödemesi gereken maliyet” diye belirtti.
Yıldırım Kara ayrıca, sondaj ve kuyu çalışmaları sırasında düzgün bir şekilde denetlenmeyen enerji faturaları nedeniyle çıkan maliyetin çiftçilere büyük bir ek yük getirdiğini de vurguladı. Fatura politikalarının da bu durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı. Bunun bir örneği olarak, Yıldırım Kara bir çiftçinin ödemediği bir dönem için bile iki fatura kesildiğini ve bu faturalarda “trafo boşta kaybı” adıyla talep edilen enerji bedellerinin yer aldığını aktardı.
Yaşanan bu dikkatsizlikler ve sorunlar nedeniyle Hatay’ın 40-45 dereceye varan sıcak hava koşullarında mısır, buğday, meyve ve sebze gibi ürünlerin zarar gördüğünü, ürünlerin tarlada kuruduğunu, önemli ölçüde ürün kaybı ve ekonomik zarar oluştuğunu belirtti. Bunun yanı sıra, dışarıdan milyonlarca lira değerinde tarım ürünü ithal edilmeye devam ettiğini kaydetti. İlgili makamları bu durumun çözümü için harekete geçmeye çağırdı.