Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter Buzlu Uydu Keşif Aracı (JBK) adlı uzay aracının İlk defa Ay’ın ve Dünya’nın yanından geçerek Venüs’e yönlendirilmesinin başarıyla gerçekleştiğini duyurdu.
Devam eden yolculuğunda, nihai hedefi Jüpiter olan araç, önce Ay’ın ardından da Dünya’nın yörüngesinden başarıyla geçerek Venüs’e doğru ilerledi.
JBK, ilk olarak 19 Ağustos’ta saat 23.15’te Ay’a en yakın uçuşunu gerçekleştirdi ve ertesi gün saat 23.56’da Dünya’ya yaklaşık 6 bin 800 kilometre mesafeden geçti.
Yolculuk sırasında, aracın hızını ve yönünü ayarlamak için Ay’ın ve Dünya’nın yer çekiminden faydalanılarak manevra yapıldı ve yakıt tasarrufu sağlandı.
JBK’nin taşıdığı 3 bin kilogram yakıt sayesinde, bu manevra ile 100-150 kilogram yakıt tasarrufu sağlandığı tahmin ediliyor.
Uzay misyonunda görevli Ignacio Tanco, “Her şeyin sorunsuz ilerlediğini ve JBK’nin Dünya’nın bu kadar yakınından geçişinden mutluluk duyduklarını” belirtti.
Araç, öngörülen plana göre Ağustos 2025’te Venüs’ü geçecek ve Temmuz 2031’de ise Jüpiter’in yörüngesine girecek.
Araştırmacılar, JBK’nin Jüpiter ve 100 uydusundan kalın buz tabakalı Ganymede, Callisto ve Europa’dan toplayacağı bilgilerle, bu uydulardaki suyun altında gelecekte yaşam olasılığını inceleyecek.
Sonuç: ESA’nın gerçekleştirdiği bu önemli başarıyla, uzay araştırmalarında yeni bir dönem açılmış oldu ve bilim insanları, Jüpiter ve uydularıyla ilgili büyük keşiflerin kapısını aralamıştır.