Cumhuriyet Halk Partisi’nden Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’daki yakın tarihte gerçekleşecek pamuk hasadı öncesinde hükümete çağrıda bulundu. Bulut, pamuğun taban fiyatının en az 30 TL olması gerektiğini ifade etti ve “Eğer 30 TL’nin altında bir taban fiyat belirlenirse, yüksek girdi maliyetlerine dayanamayan, emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, üretimden çekilir, arazileri boş bırakılır” diye uyardı.
CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, beyaz altın da denilen pamuk tarımının merkezi Adana’da hükümetten beklentilerini dile getirdi. Türkiye’nin dünyanın önemli pamuk üreticileri arasında olduğunu belirten Bulut, ülkemizin ithalatında ise 2019-2020 dönemini 1 milyon 17 bin ton, 2020-2021 dönemini 1 milyon 160 bin ton, 2021-2022 dönemini 1 milyon 203 bin ton ve 2022-2023 dönemini 912 bin ton pamuk ithalatı ile geçirdiğini bildirdi.
Adana’nın daha önce 3.5 milyon dönüm gibi rekor bir ekim alanına sahipken, bu alanın son dönemde 150 bin dönüme kadar düştüğünü belirten Burhanettin Bulut, 2022’de Çukurova’da 302 bin dekarlık bir alanda 144 bin ton pamuk elde edildiğini, ancak bu yılın rakamlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi. Birçok yüksek üretim maliyetini karşılamaya çalışan çiftçinin tarımdan çekilmek zorunda olduğunu belirten Bulut, yılın tarım çıktısı olarak yaklaşık 147 bin dekarlık bir alanda pamuk yetiştirildiğini ve fazla sıcak hava nedeniyle rekoltenin 70 bin ton civarında olmasını beklediğini açıkladı.
Pamuk ürününün, lifi ile tekstil, çekirdeği ile yağ ve yem, linteri ile kağıt sanayiine ve küspesi ile hayvancılık sektörüne hammadde sağladığını belirten Bulut, pamuk taban alım fiyatının en az 30 TL tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Tarımın ilerleyebilmesi için hükümetin üreticiyi desteklemesi gerektiğini belirten Bulut, ne yazık ki hükümetin çiftçiyi borç sarmalına sürükleyen politikalarıyla, çiftçinin yardımı olmadan ortada bırakıldığını belirtti. Bulut, çiftçilerin yüksek girdi maliyetlerine karşı gelebilmek için alması gereken hükümet desteğini alamadığını ifade etti. “Eğer taban fiyat 30 TL’nin altında belirlenirse, yüksek girdi maliyetleri altında sıkışan, emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, üretimden ayrılır ve tarlaları terk eder” diye uyardı. Bulut, “Çukurova’da, Yaşar Kemal’in dediği gibi, ‘insan eker insan biter’. İyi bir planlama ve destekle pamuk ithalatımıza gerek kalmaz, yabancı çiftçilerden daha çok kendi çiftçimiz kazanır” ifadelerini kullandı.