Cumhuriyet Halk Partisi’nin Edirne’den seçilmiş Milletvekili ve aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı II. Çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) rakamlarını yorumlayarak, “Eğer gelecek bütçe döneminde çiftçilerimize milli gelirin yüzde 1’lik bir payı destek olarak sunulmazsa, maalesef iflasın eşiğine gelen sayısız çiftçimizle karşılaşacağız” şeklinde bir açıklama yaptı.
Ün, tarıma dair sorunları ve krizi tetikleyen unsurları analiz ederken, ciddi bir belirsizliğin hakim olduğunu ve bu belirsizliğin negatif etkisinin ekonomik göstergelere de yansıdığını dile getirdi. Ün, “Bu seneki çeşitli tarım ürünleri, çiftçilerimize beklediği geliri sağlamadı. Dolayısıyla çiftçiler, bu durumu protesto etme gereği gördüler. TÜİK tarafından açıklanan GSYİH verilerine göre tarım sektörünün II çeyrekten aldığı pay, 1998 yılından bu yana en düşük düzeye, yani yüzde 3,9’a kadar düştü. Son 27 yılın en sıkıntılı dönemindeyiz ve bu durumun sebebi ‘Tek Adam’ olarak anılan AKP rejimidir. Sürekli ‘milli ve yerli tarım’ demelerine rağmen, çiftçilerimizi desteklemiyorlar. Dahası, 2022 yılına kadar bu yılın ilk çeyreğindeki veriler de en düşük düzeyde. Bu tüm veriler, çiftçilerimizin milli gelirden aldığı payın yetersiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
TÜİK’in yeniden düzenlediği büyüme verilerine odaklanan CHP’li milletvekili, “Tarım sektörü geçtiğimiz yıl yüzde 0.2 oranında daralmışken, tek bir düzeltme işlemiyle aniden yüzde 0.2 büyüme gösterdi. AKP hükümetleri döneminde tarım sektörü ortalama %2.4 oranında büyüdü, ancak bu büyüme oranı kesinlikle çiftçilerimiz için yeterli değil. Çiftçilerimizin üretimine katma değer kazandıramazsak, onların kazançlarına olumlu katkı sağlamamız mümkün olmaz. Peki gençler ve kadınlar neden bu zor durumda tarım sektöründe yer almak istesinler ki? ” diye sorguladı.
2025 yılında çiftçilere gereken destek sağlanmadığı durumda çok daha kötü tablolarla karşı karşıya kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunan Edirne milletvekili, “Bu yıl, çiftçilerimiz için bir kabusa dönüştü. Borçlarını ödeyemedikleri bankalar 707 milyar lira borçla karşı karşıya kaldılar ve milli gelirden aldıkları pay giderek azalıyor. Eğer bütçe döneminde çiftçimize milli gelirin yüzde 1’lik destek payı verilmezse, maalesef iflas eden binlerce çiftçiyle karşılaşacağız. Çiftçilerimizi tarımda tutamazsak, vatandaşlarımız dünyanın en pahalı gıdasını tüketmek durumunda kalacak” dedi.