Türkiye Cumhuriyeti Halkların Cumhuriyeti Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yönetimin 25 Ocak 2023 tarihindeki yönergelerle anaokullarında haftada beş gün beslenme yardımı sağlanması politikasının başlatıldığına işaret etti. Ancak, Kara, bu yardımın 2022-2023 öğretim döneminin ikinci yarısı için geçerli olacağını ve sonra sessizce programın iptal edildiğini hatırlattı.
2023-2024 öğretim dönemi öncesi olarak 11 ilde; Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da depremden etkilenenlere uygulamanın devam edeceğinin bildirildiği Yıldırım Kara’nın izlemelerine işaret etti. Ancak, bu yılın “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında bunun da kaldırılacağı belirtiliyor. Yönetimin bu tutarsızlığını kabul etmediğini ve halkın tüm seviyelerde tasarruf yapması beklenirken, çocukların bile günde bir öğününden yoksun bırakılacakları; ancak saraydaki israfın ‘saygınlık’ adı altında kabul edilebilir görüldüğü ifade etti.
Eğitim Bakanlığı’nın ‘kaynak yok’ bahanesini kullanarak politikayı sürdürmeksizin kaldırılmasına tepki gösteren Kara, “Hatay’daki eğitimcilere danıştığımızda, sunulan öğünlerin bir öğrencinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamada ve denetlemede yetersiz olduğuna dair iddialar mevcut. Deprem sonucunda çok sayıda travma geçirmiş, evsiz kalmış, aile ekonomileri büyük darbe almış çocuklara bile yeterli beslenme desteği sağlanamıyorsa, bugüne kadar çocuklarımız için ne yapıldı? Bu konuda Bakanlık’a bir soru önergesi verilmiş olup, cevabı beklemekteyiz” dedi.
Kara’nın soru önergesinde aşağıdaki konular dile getirilmiştir:
1) 2022-2023 öğretim yılında başlatılan ve yalnızca bir dönem uygulanan beslenme desteği programının neden sadece bir dönem sınırlı olduğunu açıklayabilir misiniz?
2) Depremle etkilenen 11 ilde devam eden beslenme yardımı programının, ‘Kamuda Tasarruf Tedbirleri’ altında 2024-2025 öğretim yılında sonlandırılması planının nedeni nedir?
3) Anaokulsuz eğitim kurumlarında, öğrencilerin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi için Bakanlık tarafından herhangi bir program veya projenin planlanıp planlanmadığını belirtebilir misiniz? Planlanırsa, detayları ve takvimi nedir?
4) Yetersiz beslenme nedeniyle gelişim problemları ve hastalıklar yaşayan öğrencilere yönelik Bakanlık’ın herhangi bir çalışması var mıdır?