USD40,05
%0
EURO47,05
%-0.02
BIST9.998,20
%-1.08
Petrol70,01
%-0.01
GR. ALTIN4.251,08
%0.01
BTC4.352.136,68
%0.59
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. 2024 Çiftçinin Kara Yılı Oldu: Hükümet Tarladan Soğutan Politikalarıyla Üreticiyi Hayal Kırıklığına Uğrattı

2024 Çiftçinin Kara Yılı Oldu: Hükümet Tarladan Soğutan Politikalarıyla Üreticiyi Hayal Kırıklığına Uğrattı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, 2024’ün çiftçinin en zor yılı olduğunu belirtti. Buğday, çay ve fındıkta hükümetin çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Karal, çiftçinin ürettiğini satamadığını veya satınca hakkını alamadığını ifade etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2024’ü çiftçinin zor bir yıl olarak nitelendirerek, “Buğday, çay ve fındık sektörlerinde hükümetin çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını, üreticilerin tarımdan soğutulduğunu belirtti. 2024 yılı, çiftçinin ürün ürettiği ancak satışını gerçekleştiremediği veya sattığı halde hak ettiği karşılığı alamadığı bir yıl olarak kaydedildi.” diye belirtti. 

Milletvekili Karal, basın açıklamasında “beyaz altın” olarak anılan pamukta Çukurova bölgesinin hasat dönemine girdiğini ifade etti. Türkiye’nin pamuk üretimine verdiği değerin büyük olduğunu vurgulayan Karal, pamuğun bölgesel gelişim ve istihdam sağlama yönündeki etkisini ve ülke ekonomisine sağladığı önemli katkıları dile getirdi. Pamuğun, lif, çiğit, tohum, yağ, küspe gibi yan ürünlerle tekstil, hazır giyim, bitkisel yağ ve yem gibi birçok sektöre ham madde oluşturduğuna değinen Karal, yerli pamuk üreticilerinin tekstil ve hazır giyim sanayinin ilerlemesine önemli katkı sunduğunu belirtti.

Tarımsal üretimi gerçekleştiren Türk çiftçilerinin en zor yıllarından birini geçirdiğini hatırlatan Karal, “2024 yılı, çiftçinin üretimini satamadığı, satmasına rağmen ettiği emeğin karşılığını almadığı bir yıl olarak anılacak. 2024, çiftçinin zorlu bir yıl oldu. Hükümetin plansız tarım politikası, yüksek enflasyon ve artan maliyetler sebebiyle çiftçiye üretim yaptığına pişman olma hissi yaşatıldı. Hükümetin belirlediği alım fiyatlarının maliyetin altında olması üreticileri büyük hayal kırıklığına uğrattı. Başta buğday, arpa, çay ve fındık olmak üzere hükümetin belirlediği alım fiyatları üreticileri tarımdan uzaklaştırdı. İnşallah beyaz altın olarak anılan pamuk üreticilerine aynı durumu yaşatmazlar.” dedi.

Hasan Karal, Türkiye’nin bir pamuk ithalatçısı ülke konumunda olduğunu, yerli pamuk üreticilerinin uluslararası rekabette başarılı olması için yüksek üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti. Çukurova bölgemizde hasadı yeni başlayan pamuğun kilogram başına 20-21 lira alıcı bulduğunu ifade eden Karal, şunları ekledi: “Pamuk üreticilerimizin en büyük girdi maliyeti olan mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlar başlıca kaygılarıdır. Bu durumun yanında sulama maliyetlerinin yüksek oluşu pamuk üretiminde büyük sorunlara neden olmaktadır. Henüz birlikler 2024 yılı için pamuk alım fiyatını açıklamadığından dolayı, hasadın yeni başladığı Çukurova bölgesinde üreticilerimiz maalesef 20-21 lira fiyattan ancak alıcı bulabiliyor. Üretim maliyetlerini karşılayabilmenin zorlaştığı bu dönemde alım fiyatının en az 30 lira olması ve kişi başına 1 lira 60 kuruş olan prim desteği 5 lira olarak revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Pamuk üreticilerimizden bu yönde beklentiler var. Hükümet ülkemizde pamuk üretiminin güçlenmesi için ellerini taşın altına koyarak başta pamuk olmak üzere diğer tarım ürünlerini üreten çiftçilerimizin maliyetler altında ezilmesine izin vermemeli.” ifadelerine yer verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2024 Çiftçinin Kara Yılı Oldu: Hükümet Tarladan Soğutan Politikalarıyla Üreticiyi Hayal Kırıklığına Uğrattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!