USD39,72
%0.12
EURO45,72
%-0.24
BIST9.203,37
%1.11
Petrol77,47
%2.64
GR. ALTIN4.295,24
%-0.05
BTC3.999.826,39
%-1.91
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Pera Müzesi’nde Algoritma ve Bilgisayar Sanatının Büyüleyici Dünyası:

Pera Müzesi’nde Algoritma ve Bilgisayar Sanatının Büyüleyici Dünyası:

Pera Müzesi, 1893'ten bu yana önemli sergiler sunuyor; yeni sergi "Hesaplar ve Tesadüfler", algoritma sanatına odaklanıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi 1893 yılına uzanan Pera Müzesi, önemli sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Müze, yeni sezonunu algoritma ve bilgisayar sanatının öncü isimlerinden Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy’nın eserlerinin yer aldığı bir sergi ile açıyor. Bugünden itibaren görülebilen bu sergi, 26 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

“Hesaplar ve Tesadüfler” adlı sergi, 2024 Macar – Türk Kültür Yılı çerçevesinde düzenleniyor. Sergi, Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan algoritim sanatını, Maurer, Molnár ve Rákóczy’nin bilgisayar, algoritma ve matematik yoluyla soyutlamayı genişleten eserleri üzerinden inceliyor. Dijital çağın sanatsal araçları ile sanatçıların yaratıcılığının birleştiği sergi, matematiğin ve bilimin görsel dilini sergiliyor.

Sergide yer alan eserler, matematiksel diziler, ölçümler, oranlar ve çeşitli geometrik formlar ile zenginleştirilmiş. Bu eserler, matematik ile sanatın birleştiği bir alanı gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler, renkli simgelerin oluşturduğu bu yapıtlar aracılığıyla matematiksel kavramların estetik bir yansımasını deneyimleyebiliyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Kinga Rózsa Hamvai, sergiyi şu sözlerle özetliyor: “Sanatsal özne, özgür seçim olasılığı, sürpriz ya da şans, bu titiz matematiksel talep sistemlerinde nasıl görünür? Sanatı insanlıktan çıkarma ‘suçlamasına’ ne gibi yanıtlar verilebilir?” Hamvai, sergideki sanatçıların farklı stratejilerle bu sorulara yanıtlar sunduğunu vurguluyor.

Sergiler, müzenin dördüncü ve beşinci katında ziyaret edilebilir durumda.

Müze ayrıca, bilgisayar sanatının öncülerinden Vera Molnár’a saygı duruşu niteliği taşıyan “Vera Molnár’ın İzinde” sergisine de ev sahipliği yapıyor. Bu sergide, Molnár’ın eserleri ile ondan esinlenmiş 16 güncel sanatçının çalışmalarının bir araya geldiği dikkat çekiyor. Serginin küratörlüğünü Richard Castelli ve Zsófia Máté yürütüyor.

Sergide, Molnár’ın çalışma yöntemlerini benimseyerek eserler üreten sanatçılar arasında Refik Anadol, Arno Beck, Peter Beyls, Snow Yunxue Fu gibi isimlerin yanı sıra birçok diğer yaratıcı isim de yer alıyor.

Sanat eğitimine Budapeşte Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayan Vera Molnár, klasik sanat kariyerine geleneksel yöntemlerle geometrik soyutlamaları keşfederek devam etmiştir.

Usta sanatçının bu özgün yaklaşımına dair eserler, Pera Müzesi’nde sanatseverleri karşılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Pera Müzesi’nde Algoritma ve Bilgisayar Sanatının Büyüleyici Dünyası:
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!