USD39,68
%0.15
EURO45,84
%0.19
BIST9.102,02
%0.00
Petrol76,95
%-2.41
GR. ALTIN4.280,95
%-0.24
BTC4.133.313,99
%-0.57
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kibyra Antik Kenti’nde Medusa Müzesi ile Ziyaretçi Akını: Tarihin Kapıları Aralanıyor!

Kibyra Antik Kenti’nde Medusa Müzesi ile Ziyaretçi Akını: Tarihin Kapıları Aralanıyor!

Kibyra Antik Kenti'ndeki kazılar, Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmeyle ziyaretçi sayısını artırarak önemli bir kültürel merkez oluşturdu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gölhisar ilçesindeki 2.300 yıllık geçmişe sahip Kibyra Antik Kenti’nde yaklaşık 18 yıldır süren kazı çalışmaları, önemli buluntularla devam ediyor. 2009-2012 yılları arasında yapılan Odeon kazıları sırasında keşfedilen, yapım tekniği bakımından dünyada eşsiz olan Medusa mozaiği, antik kentin dikkat çeken eserlerinden biri oldu. Ayrıca, 2019’dan bu yana süren çalışmaların ardından, 2023 yılında restore edilerek su akıtılmaya başlanan anıtsal çeşme de önemli buluntular arasında yer alıyor.

Mitolojide, bakışlarıyla kötü niyetli kişileri taşa çevirebildiğine inanılan Medusa, Kibyra’nın popülerliğini artıran bir figür olarak öne çıkıyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri tarafından gün yüzüne çıkarılan Kibyra, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almakta. Son yıllarda, antik kent ziyaretçilerin önemli bir uğrak noktası haline geldi. Geçen yılın 8 aylık döneminde 15.500 kişiyi ağırlayan antik kent, bu yıl aynı dönemde yüzde 45’lik bir artışla 22.500 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Kazı başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra Antik Kenti’nin, ilerleyen yıllarda Efes ve Pamukkale gibi bir tarihsel ziyaret alanı olacağını ifade etti. Özüdoğru, “Kibyra’da 2006 yılından beri sürdürdüğümüz kazılarda önemli anıtsal yapılar ortaya çıktı. Bu yapılar arasında, dünyada yapım tekniği açısından tek olma niteliğine sahip Medusa mozaiği bulunuyor. Ayrıca, anıtsal çeşmenin kazı çalışmaları tamamlanmış ve 2023 yılında orijinal kaynağından su akıtılmaya başlanmıştır. Bu durum, Medusa’nın ardından oldukça etkili bir gelişme olmuştur” dedi.

Prof. Dr. Özüdoğru, çeşmenin restorasyonu sayesinde ziyaretçi sayısının da önemli ölçüde arttığını belirtti ve “Son yıllarda Kibyra’yı ziyaret edenlerin sayısı neredeyse 10 katına çıktı. Umut ediyoruz ki bu artış, devam eden kazı çalışmalarımızla daha da ileri seviyelere ulaşacak” diye konuştu.

MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Özüdoğru, kazı çalışmalarının çeşmenin bulunduğu agoranın üçüncü terasındaki meydanda devam ettiğini ve bu alanda yeni yapılar açığa çıktığını da ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kibyra Antik Kenti’nde Medusa Müzesi ile Ziyaretçi Akını: Tarihin Kapıları Aralanıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!