USD40,05
%0.03
EURO46,98
%-0.04
BIST10.074,40
%0.76
Petrol70,57
%0.60
GR. ALTIN4.232,13
%-0.43
BTC4.349.020,93
%0.23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Çayönü Tepesi: 12 Bin Yıllık Gizemleriyle Anadolu’nun İlk Tarım Alanı ve Geleceğin Turizm Cenneti!

Çayönü Tepesi: 12 Bin Yıllık Gizemleriyle Anadolu’nun İlk Tarım Alanı ve Geleceğin Turizm Cenneti!

Çayönü Tepesi, Neolitik Dönem'in önemli bir merkezi, turizm potansiyeli ve kültürel etkileşim çalışmalarını hedefliyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çayönü Tepesi, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Ergani ilçesinin 7 kilometre güneybatısında konumlanmakta ve yaklaşık 12 bin yıl önce ilk yerleşim izlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu alan, Neolitik Dönem’in en önemli yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul edilmekte olup, hem Anadolu’nun hem de Yakındoğu ile Levant coğrafyasının kültür tarihine dair önemli verilere ışık tutmaktadır.

Kazı çalışmaları, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halet Çambel ve Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert John Braidwood tarafından başlatılmıştır. Daha sonra bu çalışmalar, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve 2015-2023 yılları arasında Prof. Dr. Aslı Erim-Özdoğan tarafından sürdürülmüştür. Şu anki kazı başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Doç. Dr. Savaş Sarıaltun tarafından yürütülmektedir ve proje yeni bir aşamaya taşınmaktadır.

Sarıaltun, Çayönü Tepesi’nin 1960’lı yıllarda yapılan yüzey araştırmalarında tespit edilen nadir yerleşim alanlarından biri olduğuna dikkat çekti. 1964 yılından beri sistematik olarak kazı yapılan bu alan, 60 yıllık zaman diliminde tarıma başlangıç, hayvancılığın evcilleştirilmesi, ilk madencilik faaliyetleri ve dünyanın en eski mezar yapıları gibi birçok önemli bulgunun ortaya çıkmasına aracılık etmektedir.

Çayönü’nün önemli bir turizm merkezi olacağına dair inancını ifade eden Sarıaltun, “Burada birçok yeniliğin sergilendiği bir alan bulunmaktadır. Çayönü, Diyarbakır ölçeğinde bir marka gelişim alanı olacaktır. Bilimsel bilgilerin halkla buluşması ve turizme kazandırılması büyük bir potansiyele sahip” açıklamasında bulundu.

2015 yılından itibaren projeye devam edilmesi kararı alındığını belirten Sarıaltun, Çayönü’nde Neolitik yerleşim izlerinin varlığını sürdürdüğünün altını çizdi. Ayrıca M.Ö. 3000 yıllarına ait kültürel verilerin daha yaygın olarak görüldüğünü ifade ederek, daha önce kazısı yapılmamış çanak çömlekli Neolitik dönem kalıntılarını açığa çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kazı stratejilerinin kültürel etkileşimleri anlamak üzerine kurgulandığını söyleyen Sarıaltun, bu çalışmalar sonucunda bölgenin açık hava müzesine dönüşmesinin amaçlandığını vurguladı.

Çayönü Tepesi’nin 60 yıllık geniş kapsamlı kazı çalışmaları, tarihsel belirsizliklerin ve eksik bilgilerin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlamayı sürdürmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çayönü Tepesi: 12 Bin Yıllık Gizemleriyle Anadolu’nun İlk Tarım Alanı ve Geleceğin Turizm Cenneti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!