Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Geleceğin Zirvesi’nde gerçekleştirdiği konuşmada, BM’nin mevcut durumda tarihi bir sınavdan geçtiğini ifade ederek, uluslararası toplumun bu sınavda gerekli liderliği sergileyemediğini vurguladı.
Bakan Fidan, konuşmasında kriz ve çatışmalara çözüm üretme yeteneğinin giderek azaldığını belirtti. Gelir dağılımındaki adaletsizliklerin derinleştiğini söyleyen Fidan, bu durumun küresel eşitsizlik ve adaletsizlikleri artırarak, aşırıcılığa ve başarısız devletlere zemine hazırladığını dile getirdi. Ayrıca, İslam’a karşı nefret ve yabancı düşmanlığının bu kötü koşullarda güç kazandığını kaydetti. Fidan, insanlığa karşı baskının arttığı bu süreçte, Birleşmiş Milletler’in gerekli liderliği üstlenemediğini belirtti.
Yakın dönemde küresel sorunlara ortak çözümler üretmenin ve umutsuzluğa karşı umut, yoksulluğa karşı refah, adaletsizliğe karşı adalet, şiddete karşı barış savunacak etkin bir yapıya ihtiyacın olduğunu ifade etti.
Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen kararların, bazı ülkelerin onaylamaması yüzünden Güvenlik Konseyi’nden geçemediğini aktardı. Daha adil, kapsayıcı ve etkili çok taraflı modellere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Fidan, bu bağlamda BM’de ve özellikle Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reform gerekliliğinin altını çizdi.
Dünya genelinde yaşanan sorunların çözümünde “dünya beşten büyüktür” ifadesini kullanan Fidan, Genel Kurul’da ezici çoğunlukla kabul edilen kararların Güvenlik Konseyi aracılığıyla hayata geçirilemediğini vurguladı. Uluslararası barış ve güvenliğin sınırlı sayıda ülkenin iradesine bırakılmaması gerektiğini savundu.
Bu konuşmalarla, Bakan Fidan, Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısının yeniden değerlendirilmesi ve daha kapsayıcı çözümler üretilmesine yönelik çağrıda bulundu.