CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besi üreticileriyle bir araya geldi. Gürer “Üretici ve ürün farklı, dertler ise aynı. Borçlar ötelenmezse icralar patlar” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarıma dair sorunları yerinde görmek ve çiftçilerin sıkıntılarını dinlemek amacıyla doğrudan üreticilerin yanına gitti.
Gürer, bu yıl çiftçi ve besicilerin zorlu bir dönem geçirdiğini, birçok ürünün tarlada kaldığını ve hasat sürecinin sorunlu olduğunu ifade etti. İktidarın açıkladığı düşük alım fiyatlarının tarım sektörüne olumsuz yansıdığını savunan Gürer, üreticilerin yaşadığı sorunun iktidarın yönetim zaafından kaynaklandığını belirtti. Tezgah fiyatlarının ise hala yüksek olduğunu kaydetti.
Yılın çiftçiler için “tarımda kara bir yıl” olarak değerlendirildiğini aktaran Gürer, artan girdi maliyetleri ve düşük gelir arasındaki dengenin bozulduğuna dikkat çekti. Üreticilerin, zarar ettikleri ürünlerden ziyade farklı ürün desenlerine yönelmesinin gelecekte risk oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Gürer, 2024 yılında iktidarın açıkladığı alım fiyatlarının enflasyonun altında kaldığına, bu yüzden çiftçilerin tüccara mahkum olduğunu ifade etti. Üreticilerin borçlarının ödenemeyecek seviyelere ulaştığını, icraların kapıda olduğunu belirten Gürer, çiftçilerin kredi borçlarının ötelenmesi için hazırladığı kanun teklifinin hızla Meclis’te görüşülmesini istedi.
BUĞDAY- ARPA YÜZ GÜLDÜRMEDİ
TMO’nun buğday için açıkladığı düşük alım fiyatının hayal kırıklığı yarattığını dile getiren Gürer, enflasyonun gerisinde kalan fiyatların çiftçiler için yetersiz olduğunu belirtti. Tüccar tarafından alım fiyatlarının yükselmesine dikkat çeken Gürer, küçük çiftçilerin borçlarını kapamak adına ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldığını ifade etti.
Arpa üreticilerinin de benzer sorunlarla karşılaştığını belirtirken, yağış eksikliği nedeniyle üretimde ciddi kayıpların yaşandığını aktardı. Gürer, arpa alım fiyatlarının bir yıl öncesine göre çok az artış gösterdiğini vurguladı.
DOMATES ÜRETİCİSİ BORÇLARINI ÖDEYEMEDİ
Domates üreticilerinin, maliyetlerinin altında bir fiyatla ürünlerini satmak zorunda kaldığını kaydeden Gürer, üreticinin kredilerini dahi ödeyemeyecek durumda olduğunu vurguladı. Dönüm başına yüksek masraf oluşturan domates üretiminin çoğunun tarlada kalmaya devam ettiğini belirtti.
Bir çiftçiden alınan bilgiye göre, farklı ürünlerden oluşan bir hasat sorunu yaşandığını dile getiren Gürer, çiftçilerin borçlarının 800 milyar lirayı bulduğunu, bu borçların ertelenmesi ve faizlerin silinmesine yönelik önerisinin hızla ele alınması gerektiğini ifade etti.
YAZLIK PATATESTE ZARAR
Yazlık patatesin düşük fiyatları üreticileri zor durumda bıraktığını söyleyen Gürer, maliyetleri karşılamayan fiyatların üreticiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Çiftçilerin hasat sırasında bile zarara uğradığını ifade etti.
KARPUZ VE KAVUNDA DURUMDAN NASİBİNİ ALDI
Karpuz ve kavun üreticilerinin de benzer sıkıntılar yaşadığını belirten Gürer, bu yıl ürünlerin maliyetlerinin altında satış fiyatlarıyla satılmasının üreticilere zarar verdiğini vurguladı. Üreticinin zararı nedeniyle bazı çiftçilerin traktörlerini satmak zorunda kaldığını dile getirdi.
FASULYE GEÇEN SENENİN DAHİ ALTINDA FİYATLA ALINDI
Fasulye üreticilerinin de, ürünlerinin fiyatlarının geçen yıla göre düştüğünü ifade eden Gürer, masrafların artmasına rağmen satış fiyatlarının daha da düşük kaldığını belirtti. Çiftçilerin karşılaştığı bu mali zorlukların ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti.
TARIMDA PLANSIZLIK ÇİFTÇİYE KARA BİR YIL DAHA YAŞATTI
Gürer, tarımda doğru bir planlamanın eksikliği nedeniyle çiftçilerin büyük zararlar yaşadığını belirterek, mevcut tarım politikalarının üreticiyi korumadığını, ithalatın teşvik edildiğini ve yerli üreticinin ihmal edildiğini vurguladı. Bu yıl tarlada kalan ürünlere müdahale edilmesi ve çiftçilere destek verilmesi gerektiğini söyledi. İktidarın bu konuda daha aktif bir rol alması gerektiğini ifade etti.
KURAKLIK ÇİFTÇİYE CİDDİ ZARAR VERDİ
CHP’li Gürer, Niğde’deki tarımsal üretimin kuraklık ve sulama sorunları nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirtirken, üreticilerin yaşadığı bu sıkıntıların tarım sektöründeki durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.