CHP Hatay milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depreminde en büyük zararı gören Hatay ilinde, depremzedeler için inşa edilen konut projelerinin zemin iyileştirme çalışmaları hakkında kamuoyunda artan endişeleri gündeme getirdi. Özellikle Antakya, Defne ve Armutlu ilçelerinde, Emlak Konut tarafından yapılan binalarda fore kazık sistemi kullanılmadığı yönündeki iddialara dikkat çekti.
Yıldırım Kara, Hatay’daki inşaatlarda fore kazık sisteminin uygulanmadığına dair iddiaları destekleyen bir soru önergesi sundu. Önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Malatya ziyareti sırasında deprem konutları için 40 milyon dolarlık fore kazık ihalesi yapıldığını ve bu süreçte çalışmaların sürdüğünü ifade ettiğini hatırlatan Yıldırım Kara, bu çalışmaların gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtti.
“Fore kazık sistemi Hatay’da uygulanmadıysa, bu teknik neden neden ihmal edildi?” diye soran Yıldırım Kara, zemin iyileştirme çalışmalarında kamuoyuna yeterli bilgi verilmediğinin yurttaşlarda güvensizlik yarattığını vurguladı. Ayrıca, projelerin deprem güvenliği konusundaki iddiaların dikkatlice sorgulanması gerektiğini ifade etti.
Yıldırım Kara, soru önergesinde şu noktalara değindi: “Antakya, Defne ve Armutlu’da depremzedeler için yapılan konut projelerinde fore kazık sistemi uygulanmakta mıdır? Eğer uygulanmıyorsa, hangi zemin iyileştirme yöntemleri tercih edilmiştir?”
Diğer noktalarda ise alternatif zemin yağma yöntemlerinin maliyet düşürme amacıyla tercih edilip edilmediği, inşaat sürecine dair kamuoyuna neden yeterli bilgi verilmediği, bu binaların zemin etüdü ve betonarme statik hesaplamalarının paylaşılıp paylaşılmayacağı gibi sorular yer aldı.
Ayrıca, zemin etüt çalışmaları ve zemin iyileştirme raporlarının hangi kurumlar tarafından onaylandığı, projelerde hangi mühendislik ve mimarlık odalarıyla istişare yapıldığı, binaların güvenliği konusunda bağımsız bir denetim planlanıp planlanmadığı gibi konular da Yıldırım Kara’nın gündeme getirdiği detaylar arasında bulundu.
Sahada çalışan işçilerin ve mühendislerin şikâyetleri üzerine herhangi bir inceleme ya da denetim yapılmasının gerekip gerekmediği de önergeyle sorulan sorular arasında yer aldı.