Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Rasim Şişman, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2021-2023 dönemine ait yükseköğretim beyin göçü istatistiklerini eleştirdi. Şişman, “AKP’nin yarattığı ülkede yaşamak istemeyen AKP seçmeni, yaşamak isteyenden daha fazla” ifadesini öne sürdü.
TÜİK verilerine göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında yüzde 1,6 iken, bu oran 2023’te yüzde 2’ye yükseldi. Her 100 yükseköğretim mezunundan 2’sinin Türkiye’den ayrıldığı ifade edildi. Kadınlarda göç oranı yüzde 1,6, erkeklerde ise yüzde 2,4 olarak kaydedildi. Bilişim ve iletişim teknolojileri alanı, yüzde 6,8 ile en yüksek beyin göçü oranına sahip olurken, mühendislik, imalat ve inşaat yüzde 4,4, doğa bilimleri, matematik ve istatistik ise yüzde 2,6 ile takip etti.
Şişman, TÜİK’in açıkladığı istatistikleri “yanıltıcı” bulduğunu dile getirerek, SODEV olarak hazırladıkları rapora atıfta bulundu. “Bu sonuçlar, TÜİK’in istatistiki olarak yaptığı bir dezenformasyondur” diyen Şişman, göç edenlerin sayısına değil, toplumun göç eğilimlerine odaklandıklarını belirtti.
SODEV’in araştırmaları sonucunda AKP seçmeni arasında yurtdışında yaşamak isteyenlerin oranının yüksek olduğunu kaydeden Şişman, 2023’te yapılan bir araştırmada eğitimli AKP seçmeninin yüzde 44’ü ve MHP seçmeninin yüzde 52’sinin yurtdışında yaşamak istediğini söyledi. Genel memnuniyet oranının ise yalnızca yüzde 29,2 olduğunu ve bu durumun toplumsal memnuniyetsizliğe işaret ettiğini vurguladı.
Fırsat eşitsizliğine dair de araştırmalarında dikkate değer bulgular bulunduğunu ifade eden Şişman, “Türkiye’de başarılı biri ne derece yükselebilir?” sorusunu sorduğunda, “Yükselebilir” diyenlerin oranının sadece yüzde 28 olduğunu belirtti. 30-39 yaş grubundaki bireylerin bile eşitsizlikle karşılaştığına dikkat çeken Şişman, bu durumun AKP seçmeninde memnuniyet oranının yüksek olmasını kayırmacılıkla ilişkilendirdi.
İfade özgürlüğü üzerine de değerlendirmelerde bulunan Şişman, muhalif seçmenlerin kendilerini özgür hissetmediğini ortaya koydu. Araştırmalarına göre, siyasi düşüncelerini ifade ederken özgür hissedenlerin oranı AKP seçmeninde yüzde 42, CHP seçmeninde ise yalnızca yüzde 8 olarak tespit edildi.
Şişman, göç eğilimlerinin daha iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Yurt dışında yaşama imkanı olsa, ülkenin yarısından fazlasının bunu tercih edeceğini vurguladı. AKP seçmeninin bu bağlamda yurtdışında yaşamak isteyenlerin oranının yüzde 44 olduğunu, MHP seçmeninin ise yüzde 52,2 ile daha yüksek bir orana sahip olduğunu ifade etti. Şişman, bu durumun AKP’nin yarattığı ülkede yaşamak istemeyen seçmenlerin oranının daha fazla olduğunu gösterdiğini aktardı.