USD39,73
%0.16
EURO45,88
%0.20
BIST9.203,37
%1.11
Petrol77,01
%-2.33
GR. ALTIN4.297,56
%0.15
BTC4.068.205,89
%-1.45
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kurtuluş Savaşı’nın Ruhunu Müzikle Yeniden Canlandıran Oratoryo: “Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” 24 Ekim’de Sahne Alıyor!

Kurtuluş Savaşı’nın Ruhunu Müzikle Yeniden Canlandıran Oratoryo: “Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” 24 Ekim’de Sahne Alıyor!

“Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” oratoryosu, 24 Ekim’de Ankara'da Devlet Çoksesli Korosu ile sahnelenecek.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” adlı eser, 24 Ekim saat 20.00’de Ankara CSOA’da Ziraat Bankası Anasalon’da Devlet Çoksesli Korosu’nun eşliğinde sahnelenecek. Eser, Devlet Çok Sesli Korosu ve Oda Müziği tarafından yorumlanacak. Solistler arasında Evrim Özkaynak ve Umut Kosman yer alırken, anlatıcılık görevini Özgür Özaslan üstlenecek. Viyolonsel sanatçısı Burak Ayrancı ile klarnet sanatçısı Arda Serindağ’ın da performanslar sergileyeceği eserde ses tasarımı Cem Ergunoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Koronun hazırlık sürecinde Burak Onur Erdem görev aldı ve orkestra şefliği Murat Cem Orhan’a ait. Nâzım Hikmet’in “Kuvayı Milliye” destanının, Kurtuluş Savaşı’nı anlatan en güçlü edebi eserlerden biri olduğuna dikkat çeken Orhan, eseri oratoryo formatında hazırlayarak seyircinin bu tarihsel dönemi canlı ve duyusal bir deneyim olarak hissetmesini amaçladığını belirtti. Tarihî olayların büyüklüğünü ve halkın cesaretini, müziğin gücüyle aktararak Kurtuluş Savaşı’nın epik ve insani boyutlarını sahneleyeceğini ifade etti.

Orhan, “Nâzım Hikmet, benim müziğimde önemli bir yere sahip. O, sadece büyük bir şair değil; insanlığın vicdanı, adaletin sesi ve özgürlüğün savunucusu” şeklinde konuştu.

Eserin oluşturulmasında bireysel ve toplumsal derin duyguların ön plana çıktığını dile getiren Orhan, “Kuvayı Milliye Destanı”nı bestelemenin, bu tarihsel ve insani değerleri müzik aracılığıyla yeniden hayata geçirmek olduğunu vurguladı. Nâzım Hikmet’in şiirindeki melodik ritmin, derinlik ve insan sevgisinin kendisi için sürekli bir ilham kaynağı olduğunu kaydetti.

Murat Cem Orhan, “Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” ismini verdiği oratoryo için besteleme sürecini ise oldukça derin bir yolculuk olarak tanımladı. Bu süreçte, Nâzım Hikmet’in destanındaki kahramanlık, fedakârlık ve insan ruhunun direnci gibi temaları müzikal olarak ifade etmeye yönelik birçok yaratıcılık ve teknik aşama yaşadığını aktardı.

Orhan, “Nâzım Hikmet’in şiirini anlamak, şiir ve müzik arasındaki dengeyi kurmak en önemli başlangıç noktalarımdan biriydi” diyerek, oratoryonun yapısını oluştururken destanın dramatik ve duygusal iniş çıkışlarını müzikle ifade etmeye odaklandığını belirtti.

Eserde yer alan farklı bölümlerin çeşitli duygusal yoğunluk içerdiğini ifade eden Orhan, kahramanlık ve zafer temalarının yükselen müzikle, bireysel acılar ve savaşın yıkıcı etkilerinin ise daha lirik ve içsel bir müzikle aktarıldığını vurguladı. Orkestral yapının genişliği sayesinde bu dramatik geçişlerin dinleyiciye etkili bir şekilde ulaştığını söyledi. Solo enstrümanlar, koro ve orkestra arasındaki uyum ise duygusal yoğunluğu artırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurtuluş Savaşı’nın Ruhunu Müzikle Yeniden Canlandıran Oratoryo: “Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları” 24 Ekim’de Sahne Alıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Girdap Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!