Jandarma timlerinin afet bölgelerindeki zorlu görevlerinde önemli bir rol üstlenen kadavra arama köpekleri, deprem, sel, çığ, heyelan gibi olaylarda kaybolan cesetlerin bulunmasında kritik bir destek sunmaktadır.
Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) bünyesindeki kadavra arama köpekleri, hem su hem de kara alanlarında, ormanlık alanlarda ve zorlu koşullarda kaybolan cesetleri bulma yetenekleriyle, arama kurtarma ekiplerinin en büyük yardımcıları arasında yer alıyor. Bu köpekler, doğal afetler sonrasında kaybolan cesetlerin tespit edilmesinde önemli bir rol üstleniyor.
Özellikle, sel ve deprem gibi afetlerin yaşandığı yerlerde, köpeklerin cesetleri tespit etme yeteneği büyük önem taşıyor. Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’nde (JAKEM) başlayan bu eğitimler, köpeklerin hayatı boyunca sürmektedir. Eğitimlerin amacı, köpeklerin algı seviyelerini artırmak ve onları çeşitli koşullarda etkili bir şekilde çalışabilmeleri için donatmaktır; bu eğitimlerin belirli bir zaman sınırlandırması yoktur.
Kadavra arama köpeklerinin eğitiminde, organik malzeme olarak insan kadavrası yerine cansız mankenler kullanılmaktadır. Böylece köpekler, gerçek senaryoları aratmayan durumlarla karşı karşıya kalmakta ve arama becerilerini geliştirmektedir.
Eğitimler Gerçeği Aratmıyor
Bu köpekler, zorlu eğitim senaryolarında, Jandarma tarafından gerçekleştirilen saha eğitimlerinde test edilmektedir. Örneğin, Mavi Göl‘de yapılan bir eğitimde, köpekler jandarma ait botlara bindirilerek suya bırakılan cansız mankeni kısa sürede buldu. Bu görevi başarıyla tamamlayan Malinois cinsi “Sarih” adlı arama köpeği, eğitimdeki başarısını bir kez daha kanıtladı.
Benzer bir uygulama, geniş bir ormanlık alanda gerçekleştirildi. Burada, jandarma ekipleri tarafından gömülen bir kadavra, arama köpeği “Başat” tarafından hassas bir şekilde tespit edildi. Başat, kadavranın bulunduğu yeri kazma hareketiyle göstererek, eğitmeni olan jandarma personeline ödülünü aldı.
Özellikle zor bulunan alanlarda, “Merkür” adlı köpek, çamurlu alanlarda çökme riski olan cesetleri hızlı bir şekilde tespit etti. Sazlık ve çamurre dolu alandaki cesedin yerini kısa sürede bulduktan sonra, ekiple birlikte bu cesedin çıkarılması sağlandı. Ormanlık bir alanda ise, “Sarım” adlı köpek, ağaç üzerine yerleştirilen cansız mankeni bularak sesiyle eğitmenini uyardı.
Kadavra Arama Köpekleri, Ulaşılması En Zor Yerdeki Cesetleri Tespit Ediyor
JÖAK Köpek Unsurları Bölük Komutanlığı Arama Kurtarma Köpekleri Tim Komutanı Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ahmet Aydın, kadavra arama köpeklerinin seçilme kriterlerini açıkladı. Bu köpeklerin, ses ve gürültüden etkilenmemesi, suya ve yüksek noktalara yönelik korkularının olmaması, ayrıca yüksek avcılık güdüsüne sahip olması gerektiği belirtiliyor.
Aydın, köpeklerin eğitiminin JAKEM’de başladığını ve köpeklerin hayatı boyunca devam ettiğini vurguladı. Eğiticilerin, köpeklerin psikolojisi, sağlık durumları ve sevk idaresi gibi konularda da eğitim aldığı ifade edildi. Ayrıca, yapılan eğitimlerde zaman sınırlaması olmadığı ve kadavra köpeklerine, doğal ve doğal olmayan afetler sonrası diğer eğitimleri verildiği belirtildi.
Köpek eğitmeni olarak başvuran personelin, JAKEM’de z