MÜSİAD EXPO 2024 Uluslararası Ticaret Fuarı’nın düzenlendiği Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO Dünya Genel İdare Kurulu toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı. Toplantıya ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İBF Başkanı Erol Yarar ve MÜSİAD yurt içi ve yurt dışı şube başkanları da iştirak etti. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, Bakan Kacır, MÜSİAD’ın 183 şubesine bir sunum gerçekleştirdi.

‘YERİNDE ÜRETİM YERLİ ÜRETİM’

Toplantıda konuşan Bakan Kacır, ticarette korumacılığın hızla yükseldiğine dikkat çekerek, “Özellikle 2018-2020 yılları arasında kendini gösteren ticari korumacılık, 2020’den sonra pandeminin etkisiyle büyük bir ivme kazandı. Artık dünya genelinde ülkelerin çoğu, serbest ticaret ve küreselleşme ilkelerini bir kenara bırakmaya başladı. En gelişmiş ülkeler bile yerlerinde üretim yapma çabalarına girmektedir” ifadesini kullandı.

‘MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ YOLCULUĞUNU SÜRDÜRÜYOR’

Kacır, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin önemini vurguladı; bu hamlenin, siyasi bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla, ekonomik bağımsızlığın ise teknolojik bağımsızlıkla mümkün olacağı bilincine dayandığını belirtti. “Bu doğrultuda, Türkiye’nin kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirebilme çabaları süregeldi” dedi.

’11 BİN ŞİRKET TEKNOPARKLARIMIZDA AR-GE YAPIYOR’

Son 22 yılda Türkiye genelinde 104 teknopark inşa edildiğini vurgulayan Bakan Kacır, “Bir zamanlar sadece 2 teknoparkımız vardı ve 56 şirket araştırma geliştirme yapıyordu. Şu an ise 11 bin şirketimiz teknoparklarda AR-GE çalışmaları yürütüyor. 1,600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezi bulunmaktadır” şeklinde bilgi verdi.

‘2028’DE 19,5 MİLYAR DOLAR TEKNOLOJİ İHRACATI GERÇEKLEŞTİREN ÜLKE OLACAĞIZ’

Bakan Kacır, Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını, 2028 yılında 19,5 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. “AR-GE harcamalarının milli gelirdeki payının da önemli ölçüde arttığını belirtti. Bugün UNESCO verilerine göre, Türkiye yılda 8,600’den fazla patent başvurusuyla büyük bir ivme kazanmıştır” dedi.

‘TÜRKİYE EN FAZLA ÜRÜNÜ REKABETÇİ ŞEKİLDE ÜRETEN ÜLKE OLDU’

İhracat rakamlarının 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğini açıklayan