Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, “Türkiye’de 2023 verilerine göre 40 milyon aktif oyuncu bulunuyor ve dijital oyun pazarı 1,2 milyar dolar büyüklüğe ulaştı, Türkiye, Avrupa’da da mobil oyun geliştirmenin merkezi haline geldi.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara Üniversitesi ve Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği ortaklığında düzenlenen 2. Uluslararası Dijital Oyunlar Kongresi açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Sayan, özellikle gençlerin oyun motivasyonunun sokaklardan ziyade bilgisayarlar üzerinden geliştiğine vurgu yaptı.
Dijital oyunların eğitim, sağlık ve psikoloji gibi farklı alanlarda önemli bir yer edindiğini ifade eden Sayan, bu oyunların eğitim ve iş geliştirme platformları olarak da öne çıktığını belirtti. Sayan’ın verdiği bilgilere göre, küresel dijital oyun pazarının büyüklüğü 2023 yılında 187,7 milyar dolar seviyesine ulaştı ve bu, bir önceki yıla göre %2,6’lık bir artış gösterdi. Mobil oyunlar 92,6 milyar dolar ile pazarın liderliğini sürdürürken, konsol oyunları 56,1 milyar dolar ile ikinci, PC oyunları ise 37,1 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Küresel dijital oyuncu sayısı da yıllık %6,3’lük bir artışla 3,38 milyarı aşarken, 2026 yılı itibarıyla bu rakamın 3,79 milyara ulaşması öngörülüyor.
“TÜRKİYE, DİJİTAL OYUNLAR SEKTÖRÜNDE CİDDİ OYUNCU OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR”
Türkiye’nin dijital oyunlar sektöründe ciddi bir oyuncu olma yolunda hızla ilerlediğini aktaran Sayan, 2023 verilerine göre Türkiye’de 40 milyon aktif oyuncu bulunduğunu ve dijital oyun pazarının 1,2 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirtti. Bu bağlamda Türkiye, Avrupa’da mobil oyun geliştirme merkezi haline geldi. Sayan, Türkiye’nin dijital oyun tüketiminde yıllık %36’lık bir büyümeyle Avrupa’nın en hızlı büyüyen dijital oyun pazarı olduğunu vurguladı.
Teknolojinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini de yorumlayan Sayan, sosyal medya ve oyun uygulamalarındaki tehlikeleri dikkate aldıklarını belirterek, en son radarlarına takılan Roblox uygulaması hakkında erişim engeli getirildiğini ve bunun olumlu bir adım olduğunu ifade etti. Eğitici ve öğretici olan uygulamaların iyi olduğunu belirten Sayan, dijital istismar ve siber zorbalık gibi kötü unsurların çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.
Sayan, hükümetin, kötü niyetli içeriklerin masum zihinlere ulaşmasını engellemek adına her türlü tedbiri almak zorunda olduğuna ve gençlerin bireysel olarak dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptı.
“GENÇLERE GÜVENLİ DİJİTAL DENEYİM SUNMAK İÇİN PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu