Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 7 Temmuz’da yaptığı erken genel seçimlerin ardından atanan Cumhuriyetçiler partisinin başbakanı Michel Barnier liderliğindeki merkez sağ azınlık hükümeti, muhalefetle uzlaşamaması nedeniyle gensoru önergesi ile düşürüldü. Mecliste yapılan oylamada, 331 milletvekilinin desteği ile kabul edilen önerge sonucunda, Barnier hükümeti sadece 90 gün boyunca görevde kalarak 5. Cumhuriyet dönemindeki en kısa süreli hükümet unvanını elde etti.

Bu olay, Fransa’nın 1962’den itibaren ilk kez bir hükümetin muhalefet tarafından düşürülmesi olmuştur. Bu durum, 5. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana meydana gelen en önemli politik krizlerden birini temsil ediyor. Bu krizin temel nedenleri arasında, hükümetin 2025 bütçesi ve sağlık sigortası bütçesi konularındaki uyuşmazlık yer alıyor.

SON 62 YILDA İLK KEZ HÜKÜMET DÜŞTÜ

Fransa’nın 5. Cumhuriyet dönemi, 1958’de Anayasa’nın yürürlüğe girmesiyle başlamış, Charles de Gaulle’un 1962’de yaptığı anayasa reformu girişimleri muhalefet tarafından zayıflatıcı olarak değerlendirilerek, hüsrana uğramıştır. De Gaulle, yasama organının feshi yoluna giderek erken seçim yapmış ve sonrasında Başbakan Georges Pompidou’yu yeniden atamıştır. Ancak 1962’den sonra kabul edilen gensoru önergesi ile ilk kez bir hükümetin düşüşü yaşanmıştır.

BARNİER’NİN MERKEZ SAĞCI AZINLIK HÜKÜMETİNİN ÖMRÜ KISA SÜRDÜ

Fransa’daki son genel seçimlerde sol ittifak olan NFP’nin öne çıkması, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin de oylarını artırmasıyla, merkez sağ partilerin durumu zayıfladı. Macron’un Meclisi feshetmesi sonrasında 2022’de yapılan seçimlerde hiçbir parti tam bir çoğunluk elde edemedi. Bu durum, aşırı sağcı ve sol grupların arasındaki çekişmeyi artırarak siyasi istikrarsızlığa neden oldu. Barnier liderliğindeki hükümet, muhalefetin bütçeye ilişkin taleplerini karşılama konusunda başarısız oldu ve başarısızlıkların ardından, gensoru önergesi verilmesine neden oldu.

Barnier, 40 milyar avro tasarruf ve 20 milyar avro vergi artışı öngörmesine rağmen, buna muhalefet cephesinden yanıt bulamadı. Aşırı sağ ve sol grupların karşıt talepleri nedeniyle, bütçe tartışmaları uzadı ve Barnier, Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanarak bu durumu düzeltmeye çalıştı fakat bu da başarısız oldu. Bunun sonucunda, 311 milletvekilinin desteğiyle hükümetin düşmesi sağlandı.

MACRON’UN BİR SONRAKİ ADIMI MERAK KONUSU

Barnier hükümetinin düşmesiyle, Macron’un yeni bir başbakan ataması gerektiği ve Anayasa’nın 50. maddesi gereği Barnier’in istifasını ileteceği bekleniyor. Macron’un bu akşam yapacağı halka sesleniş konuşmasında, ülkenin geleceğine yönelik politikaları hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Geçmişte yaptığı gibi Meclisi feshetmesinin söz konusu olamayacağını belirten Macron’un, Temmuz 2025’e kadar mevcut parlamentoya dayanarak bir çöz