Spotify, 2024 yılı “wrapped” sonuçlarını açıkladı. Bu verilere göre, Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Semicenk olurken, en popüler parça da Batuflex, Narco ve Era7capone’un işbirliğiyle ortaya çıkan “Cıstak” şarkısı oldu. Bu durum, Türkiye’nin müzik dinleme alışkanlıkları hakkında ilginç bir bilgi sunuyor ve genç kuşakların müzik zevkini yansıtıyor.
Ancak, “Cıstak” şarkısının Türkiye’de bu kadar fazla dinlenmesine ünlü şarkıcı Aydilge’den eleştiri geldi. Aydilge, sosyal medya platformlarındaki hesabında şarkının sözlerini alıntılayarak dikkat çekti. Takipçilerine, “Cıstak”ın sözlerinin oldukça yüzeysel olduğunu belirten Aydilge, “Aldım marka, bakmıyo’m faturasına, Adı Katarina, verdim tam arasına” gibi ifadelerin toplumda kadına bakış açısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Aydilge, “Tanıştım Bebek’te, adı Natasha, Dedim, ‘Uzatma bebek, yat aşa'” sözleriyle öne çıkan “Cıstak”ın, dinleyicileri maddi değerlere ve cinsiyet rollerine odaklanmaya teşvik ettiğini düşünüyor. Ünlü sanatçı, şarkının sahip olduğu etkilerin ve içeriklerin, toplumda giderek artan materyalizmi ve kadının sadece bir nesne olarak algılandığını vurgulayan bir argüman olduğunu belirtti.
Aydilge, “Hadi cıstak, cıstak, cıstak, Manitalar ıslak, ıslak, ıslak…” şeklindeki nakaratın herkes tarafından kolayca ezberlendiğini ancak bunun kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu ifade etti. Bu tür şarkıların, toplumsal yapı içerisinde bir şekilde kabul gördüğünü ve herkesin bu şarkılara eşlik ettiğini dile getirdi. Fakat Aydilge, bu durumu bir tehlike olarak nitelendirerek, “Kabul etmeliyiz ki bu bizim kültürümüzün bir parçası oldu.” dedi.
Aydilge, Türkiye’deki müzik kültürünün bu tür eserler aracılığıyla, cinsiyetçi ve toplumsal ayrımcılığa zemin hazırladığını savunarak şunları ekledi: “Her ne kadar bu şarkıların büyük bir alıcısı olsa da, biz bu durumu anlamaya ve eleştirmeye devam edeceğiz.” Uyarısını, mevcut durumun ataerkil ayrımcılığın ve maddiyatçılığın bir yansıması olarak algılamaya devam edeceği şeklinde sonlandırdı.
Sonuç olarak Aydilge, toplumun bu tür müziklere olan ilgisini sorgulayarak, dinleyicilerin bir gün bu şarkıların nasıl bir mesaj taşıdığını ve hangi değerleri kendilerine alet ettiklerini düşüneceklerine inanıyor. “Müzik ruhun gıdasıdır, ama bazen gıda zehirlenmesi de olur.” ifadesiyle, bu durumun sorgulanması gerektiği mesajını vererek güçlü bir eleştiri yapmış oldu. Sosyal medyada paylaştığı görüşleri, birçok kullanıcı tarafından destek buldu ve tartışmalara yol açtı.