“Güçlü Madencilik, Güçlü Türkiye” temasıyla düzenlenen Türkiye Maden Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde ve Maden Platformu’nun desteğiyle Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirve sırasında birçok stratejik başlık üzerinde durulurken, ‘Sorumlu Madencilik Ödülleri’ de sahiplerini buldu.

‘MADEN SEKTÖRÜ DOĞRUDAN 150 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAMIŞTIR’

Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin zengin maden çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayarak, “Dünyada bulunan 90 madenin 70’i ülkemizde bulunuyor. Maden çeşitliliği açısından Türkiye, dünya sıralamasında 7’inci sırada yer alıyor. Özellikle bor, soda külü, alçı taşı ve krom gibi madenlerde ilk 5 içindeyiz. Bu, Türkiye’yi ve madencilik sektörünü uluslararası alanda önemli bir merkez haline getiriyor. 2023 yılı itibarıyla sektörümüzün ekonomik büyüklüğü 270 milyar lirayı aşarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’ini oluşturdu. Ayrıca, maden sektörü 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. 2022 yılında 5 milyar 748 milyon dolar olan maden ihracatımız, 2023’ün ilk 11 ayında 5,5 milyar dolara ulaştı ve yıl sonunda 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Son 22 yılda madenciliğin gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payını binde 6’dan yüzde 1,4’e çıkardık. Nihai hedefimiz ise bu oranı yüzde 5’e yükseltmek” dedi.

‘2024 YILINDA 1,3 MİLYAR DOLAR SATIŞ GERÇEKLEŞTİREREK BİR REKOR KIRACAĞIZ’

2025 yılında Nijer’de üretim yapmayı planladıklarını duyuran Bayraktar, “Yeni maden yatakları keşfettik ve Asya’dan Afrika’ya kadar birçok bölgede faaliyet gösteriyoruz. 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı ile yüzde 97’si ihracat olan 1,3 milyar dolar satış gerçekleştireceğiz. Bor madenimizi katma değerli hale getirerek savunma sanayi ve aşınmaya dayanıklı parçalar için bor karbür üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bandırma’da kurduğumuz tesisimizde yıllık bin ton kapasite ile üretim devam etmektedir” şeklinde konuştu.

‘690 MİLYON TONLUK DÜNYANIN TEK SAHADA EN BÜYÜK İKİNCİ NTE REZERVİNİ KEŞFETTİK’

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin nadir elementler potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Balıkesir Bandırma’da yılda 800 ton kapasiteli Ferrobor Üretim Tesisi’ni açacağız. Eskişehir Beylikova’da bulunan 690 milyon tonluk