Fırat Üniversitesi’nde (FÜ) Akademisyenler Hayvan Gübresinden Aktif Karbon Üretti
Fırat Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Mustafa Boyrazlı, üç akademisyenle birlikte, biyogazdan elektrik enerjisi üreten bir firmanın talebi doğrultusunda, tavuk gübresinden biyogaz elde edilmesinin ardından ortaya çıkan proses atıklarının ekonomiye kazandırılması için bilimsel bir çalışma gerçekleştirdi. Proses atıkları, bir üretim sürecinin doğasında bulunan ve çevreye deşarj edilen toksik kirleticilerin bir bileşimi olarak tanımlanmaktadır.
Bu akademik çalışmalar sonucunda, “Hayvan dışkısından enerji üretimi gerçekleştiren güç santrallerinde üretim sonrası oluşan katı atıkların flotasyon ile zenginleştirilmesi” adı verilen bir yöntem geliştirilmiş ve bu yöntemle hayvan gübresinden enerji elde edildikten sonra ortaya çıkan proses atıklarından, gıda, eczacılık, kimya, petrol, maden, nükleer, otomobil, atık gaz ve su arıtma gibi alanlarda kullanılan aktif karbon üretimi sağlanmıştır.
Geliştirilen bu yöntem, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillemiştir. Ayrıca, bu yöntem TEKNOFEST’in ev sahipliğinde Adana’da düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda yapılan değerlendirme sonucunda bronz madalya ile ödüllendirilmiştir.
“Flotasyon Yöntemi ile Gübre Atıklarının Karbon İçeriğini Arttırabileceğimizi Gördük”
Doç. Dr. Boyrazlı, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin destekleriyle uygulanan bu yöntemin, hayvansal kaynaklı karbon salınımını azaltarak çevre kirliliğinin önlenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. TÜRKPATENT tarafından tescillenen metodu uluslararası arenada da tescillemek için Konya’da özel bir patent ofisine başvuru yaptıklarını belirtti.
Elazığ’da bulunan tavuk gübresini kullanarak enerji üreten bir tesisin, enerji üretimi sonrası ortaya çıkan atıkları değerlendirmek veya bertaraf etmek amacıyla kendilerinden destek istediğini dile getiren Boyrazlı, bu süreçte çeşitli laboratuvar çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. Uygulanan flotasyon yöntemiyle gübre atıklarının karbon içeriğini arttırabileceklerini keşfettiklerini ve flotasyonla zenginleştirilen bu ürünlerden aktif karbon üretmeyi başardıklarını aktardı.
Dünya genelinde biyoenerji tesislerinin yaygınlaşmasının, hayvansal gübre atığının aktif karbon üretimi yoluyla ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Boyrazlı, “Tavuk gübresi kullanarak enerji üreten tesislerde enerji üretiminden sonra açığa çıkan atıkların içerisinde %28-30 civarında karbon bulunmaktay