İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile düzenlediği 8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali kapsamında, edebiyat dünyasının üç önemli ismine, Aziz Nesin, Orhan Kemal ve Can Yücel‘e odaklanmıştır. Festivalin programı çerçevesinde, yarın gerçekleştirilecek olan “Can Yücel Şiirinde Mizah” başlıklı panelde, gazeteci ve yazar Bekir Yurdakul moderatörlük yapacak. Ayrıca, şair Namık Kuyumcu, gazeteci-yazar Lütfü Dağtaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk de panele katılacak. Festivalin açılışında, Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin mizahın önemine dair bir konuşma gerçekleştirmiş; müzisyen Haluk Çetin, Can Yücel’in şiirlerinden eserler seslendirmiştir. Ayrıca, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi‘nde, Nesin Vakfı iş birliği ile “Tasarımcıların Gözünden Aziz Nesin” sergisi açılmıştır ve bu sergi 29 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecektir.
AZİZ NESİN’DEN, ORHAN KEMAL’E
Festivalin ödül töreninde konuşan Cengiz Bozkurt, “Aziz Nesin’in kendine özgü üslubu ve dili, zamanın ötesine geçerek hem çocukların hem de yetişkinlerin gözünde yaşamaya devam edecektir. Bu ödülü, hayatın ince bir espriden ibaret olduğunu anlatmaya çalışan tüm mizahçılar adına alıyorum. Mizah çok ciddi bir iştir.” dedi. Aziz Nesin’in doğum günü olan 20 Aralık’ta, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi‘nde öykücü Ahmet Önel, şair Tuğrul Keskin ve yazar Hidayet Karakuş’un katıldığı bir panel düzenlenmiştir. Ayrıca, Fransız Kültür Merkezi’nde, Cengiz Bozkurt’un başrolünü üstlendiği, Tolga Örnek’in Aziz Nesin öykülerinden bir adaptasyonu olan “Mucize Aynalar” gösterimi gerçekleştirilmiştir.
Festival kapsamında yer alan diğer bir ustamız olan Orhan Kemal, Karşıyaka Belediyesi’nin Çarşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Orhan Kemal’in yapıtlarında Mizah” adlı panel ile anılmıştır. Panelde Işık Öğütçü, Ömer Türkeş, Banu Tozluyurt ve Mazlum Vesek yer almıştır. Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in evde de çok neşeli bir insan olduğunu belirterek, özellikle çocuk kitaplarındaki bu neşeyi vurgulamıştır. Banu Tozluyurt, Orhan Kemal’in “Tersine Dünya” romanında, kadın rollerini erkek rollerine dönüştürerek toplumsal cinsiyet konusunu ele aldığını belirtmiştir. Eleştirmen Ömer Türkeş ise, Orhan Kemal’in gözlem gücü ve insan ilişkilerini derinlemesine anlaması üzerine durarak, “Orhan Kemal, ciddiyetle neşeyi aynı anda titreştirmeyi başaran bir yazardı.” şeklinde ifade etmiştir. Gazeteci-yazar Mazlum Vesek ise, mizah duygusunun insanın geçmişi ile bağlantılı olduğunu ifade etmiştir. Panelin ardından, Orhan Kemal’in “Tersine Dünya” romanından uyarlanan film gösterimi yapılmıştır.
MASALLARDAN ANILARA
İzmir Mizah Festivali çerçevesinde, 22 Aralık Pazar günü Kıbrıs Ş