2024 yılı itibarıyla Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) Türk dilini ve kültürünü dünyaya tanıtma çabaları devam etti. YEE, bu yıl toplamda dört yeni kültür merkezi açarak faaliyet yelpazesini genişletti ve toplamda 68 ülkedeki 92 kültür merkezi aracılığıyla kültürel diplomasi projelerine hız kesmeden devam etti. Bu süreçte, yüz yüze ve çevrimiçi Türkçe kursları aracılığıyla yaklaşık 40 bin kişiye Türkçe dil eğitimi verildi.

YEE’nin “Tercihim Türkçe Projesi”, Türkçe’nin sadece yetişkinler için değil çocuklar için de öğretilmesine yönelik önemli bir proje olarak öne çıktı. Bu çerçevede, farklı ülkelerdeki okullarda Türkçe’nin seçmeli veya zorunlu yabancı dil olarak okutulması hedeflendi. 2024 yılı itibarıyla bu proje sayesinde yaklaşık 41 bin öğrenci Türkçe öğrenme fırsatı buldu. Ayrıca, “Türkoloji Projesi” ile de, Türkologlar yetiştirmek üzere Türkoloji bölümlerini destekleyerek 10 bin öğrenciye Türkçe öğretildi.

YEE, Türk kültürünün evrensel değerler arasında yer almasını sağlamak üzere dünya genelinde 1000’den fazla kültürel etkinlik düzenledi. Bu kültürel faaliyetler arasında paneller, sergiler, tiyatro oyunları ve konserler yer aldı. YEE’nin faaliyetleri, Türk kültürünün farklı coğrafyalarda geniş kitlelere tanıtılmasına önemli katkılarda bulundu.

“Anadolu’dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi”

Özellikle “Anadolu’dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi” adını taşıyan etkinlikler, Anadolu’nun kültürel zenginliklerini caz müziği ile birleştirerek Balkanlar’da 11 şehirde sanatseverlerle buluştu. YEE, 2024 yılının sonunda Kırgızistan’ın Bişkek ve Pakistan’ın İslamabad şehirlerinde yeni kültür merkezleri açarak uluslararası varlığını daha da güçlendirdi.

“Türkiye dostu insan sayısı artıyor”

YEE Başkanı Abdurrahman Aliy, YEE’nin faaliyetlerine dair değerlendirmelerde bulunarak, Türk dilinin yaygınlaştırılması ve Türk kültürünün dünya genelinde tanıtılması amacıyla yürütülen çalışmalarının önemine vurgu yaptı. 2009 yılında Bosna-Hersek’in Saraybosna şehrinde açılan ilk kültür merkezinin ardından YEE’nin, 15 yıl içerisinde Türk kültürel mirasını yaygın bir coğrafyada paylaştığını belirtti. Aliy, bunun neticesinde Türkiye dostu birey sayısının sürekli arttığını kaydetti.

Aliy, Türkçenin farklı ülkelerin eğitim sistemlerine entegre edilmesi ve bu derslere olan ilginin dostluk ilişkileri açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Ayrıca, yurt dışındaki kültürel etkinliklerin toplumlar arası kültürel etkileşimi artırdığına dikkat çekti ve bu etkileşimin 2024’te Türkiye’de gerçekleştirilen kültürel etkinliklerde de kendini gösterdiğini belirtti.

Özellikle Türk-Macar Kültür Yılı ve Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılına özel etkinliklerin, halk tarafından büyük bir ilgiyle takip edildiğini vurguladı. Bunun yanında, YEE, Avrupa Dil Sınavı Geliştiricileri Birliği organizasyonuna İstanbul’da ev sahipliği yaparak, birçok kültür sanat alanında da katkılar sağ