STM, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yere sahip olan bir firma olarak, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği STM DAR (Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı) cihazının yeni teslimatlarını gerçekleştirdi. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde, bu cihaz sayesinde 50’den fazla vatandaşın yaşamı kurtarıldı. Cihaz, askeri ve sivil alanlarda kullanılmak üzere geliştirilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde, STM DAR sisteminin güncellenen konfigürasyonu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yeni teslimatlar yapıldı. Milli teknoloji olarak geliştirilmiş olan DAR, çeşitli askeri birliklerde Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı görevi üstlenecek.

SSB Başkanı Haluk Görgün, bu cihazın yalnızca askeri alanlarda değil, aynı zamanda sivil hayatta da fayda sağlayacak bir ürünü olduğunu ifade etti. Görgün, STM DAR teknolojisinin güncel konfigürasyonu ile yapılan yeni teslimatların önemli bir adım olduğunu ve bu projenin, milli mühendislik kabiliyetlerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. “Savunma sanayimizde çift kullanım (dual use) konseptine de önemli bir örnek teşkil eden STM DAR ürünümüzde emeği geçen STM ailesine teşekkür ediyorum,” dedi.

Hedef Canlının Derinliği ve Noktası Tespit Edebiliyor

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM DAR’ın bu yıl Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına ve Erzincan İl Özel İdaresi envanterine kazandırıldığını duyurdu. Güleryüz, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapılan teslimatların dışında, bu cihazın doğal afet ve kriz durumlarında da etkin bir şekilde kullanılabileceğinin altını çizdi. “Ülkemiz savunmasının yanı sıra, milli teknolojimiz ile kritik görevler üstlenen ordumuza güç vereceğiz,” ifadelerini kullandı.

STM DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyalleri kullanarak, görsel erişimin zor olduğu kapalı alanlarda canlı hedeflerin konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde etmeye programlanmıştır. Bu cihaz, askeri senaryolarda rehine kurtarma, terörle mücadele gibi operasyonlarda da kullanılabileceği gibi, doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerinde de aktif rol oynamaktadır.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde STM DAR, 50’den fazla kişinin enkaz altındaki konumunu tespit ederek hayatta kalmalarını sağladı. Cihaz, canlının hareketlerine ve nefes alma alışkanlıklarına dayanarak yerini belirlemektedir. Yaklaşık 6,5 kilogram ağırlığında olan STM DAR, RF sinyalleri ile bulunduğu bölgedeki yaşam belirtisini tespit edebiliyor. Kullanımı oldukça basit olan cihaz, tek kişi tarafından da rahatlıkla kullanılabilir ve tablet bilgisayar ile uzaktan kumanda edilebilir.

DAR, sahip olduğu batarya teknolojisi sayesinde 4 saatten fazla kesintisiz şekilde görev yapma kapasitesine sahiptir. STM, bu cihazın arama kurtarma ekipleri ve itfaiye teşkilatları gibi kurum ve kuruluşların envanterinde bulunmasını sağlamayı hedeflemekte ve ülkenin doğal afetlerle ilgili hazırlık seviyesini artırmayı amaçlamaktadır.

Kaynak: AA