Ömer Fethi Gürer, iktidarın sağlık alanındaki sorunları göz ardı etmesinin neden olacağı olumsuzluklara dikkat çekti. Gürer, “Aile hekimliğinin birçok sorunu var. Son düzenleme ile tüm bu sorunlar tekrardan alevlendi. Aile hekimleri, ebe ve hemşire açıkları bulunuyor. En önemli sorunlardan biri, Sağlık Bakanlığı tarafından aile sağlığı merkezlerine giderler için herhangi bir bütçe veya destek sağlanmaması. Ayrıca, 696 sayılı KHK ile kadro verilmeyen ve hizmet alım sözleşmesine takılarak mağdur olan kiralık araç şoförleri, görüntüleme merkezleri çalışanları, hastane bilgi işlem merkezi çalışanları, sosyal tesis, yemekhane ve güvenlik gibi taşeronda kalan personelin hakları verilmemiştir. Bunun yanında Aile Sağlığı Merkezlerinde grup elemanı olarak çalışan hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, tıbbi sekreter ve temizlik elemanı gibi çalışanların da iş güvencesi ve kadro sorunları devam ediyor.” diye belirtti.

“YÖNETMELİK EBE VE HEMŞİRELERİN DE KABUL ETMEDİĞİ DÜZENLEMELER İÇERİYOR”

Gürer, iktidarın yaptığı düzenlemelerde uygulamadan etkilenen kesimlerle istişare yapılmadığını ifade ederek, “İktidar, Öğretmenlik Meslek Yasası gibi, tüm öğretmen sendikalarının karşı çıktığı yasaları çıkarabiliyor. Aile Sağlığı Merkezi (ASM) hekimleri, hemşire ve ebeler gibi sağlık çalışanlarının kabul etmediği düzenlemeleri yapmaktan çekinmiyorlar. ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırılan yönetmeliğin değişmesi için bu kadar hekim ve çalışanın sürekli iş bırakması, sorunu çözmeye yönelik bir düzenleme yapılmasını gerektirmiyor mu? 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, aile hekimleri ve beraber çalışan ebe, hemşirelerin kabul etmediği düzenlemeler içermektedir.” dedi.

Gürer, aile hekimleri, ebe ve hemşirelerin çalışma koşullarını zorlaştıran, özlük haklarını geriye götüren, mali anlamda sorunlar yaratan ve ilaç kullanımlarını dahi sınırlayan düzenlemelerin, nitelikli sağlık hizmetlerinde de sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti.

“SAĞLIKTA SORUNLAR YUMAĞI BÜYÜYOR”

Gürer, “Sağlıkta sorunlar yumağı giderek büyüyor. Hastanelerde farklı branşlarda doktor yetersizliği sebebiyle uzun süreli randevular oluşturuluyor. Hasta sayısı arttıkça muayene süreleri kısalıyor. Aile hekimleri, hastanelerdeki yığılmaların önüne geçilmesi için daha verimli kılınması sağlanmak yerine, Aile Hekimliği işlevini yerine getiremez hale getiriliyor. Bu durum, iktidarın yanlış uygulamalarına bir örnek teşkil ediyor.” ifadesinde bulundu. Gürer, iktidarın soruna duyarsız kalmasının anlaşılmaz bir durum olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ