Ankara Üniversitesi, Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) ve Apsiyon Bilişim arasında Türkiye’deki konutlarda uygulanan kira ve aidatlara ilişkin veri tabanı oluşturulması için protokol imzalandı.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan imza törenine, Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır ve Apsiyon Bilişim Üst Yöneticisi (CEO) Kudret Türk katıldı. Toplantıda, kira ve aidatlarla ilgili bir veri tabanı oluşturulmasında iş birliği yapılması üzerinde duruldu.
Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, oluşturulacak veri tabanı ile veri yönetiminde verimliliği artırmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye’de kira ve aidat uygulamaları hakkında kamuoyunda pek çok tartışmanın olduğunu vurgulayan Ünüvar, bu verilerin düzenli ve sistematik bir şekilde toplanması gerektiğini ifade etti. “Bunlara endeksleme yapmak gerekiyor,” diyen Rektör Ünüvar, rasyonel bir endeks olmadan atılacak adımların sağlıklı olmayacağını aktardı. “Protokolle pratik kabiliyeti akademik beceriyle bir araya getireceğiz. Doğru ölçülere göre adım atmış olacağız. Böylece toplumun gerçekçi endekslerle daha rahat ve doğru kararlar almasını temin etme şansına sahip olacağız,” dedi.
“Veri tabanıyla doğru analiz yapmak mümkün olacak”
Apsiyon Bilişim CEO’su Kudret Türk, kira ve aidatlarla ilgili bir endeksleme sistemi kurulmasının önemine değinerek, “Türkiye genelinde çok ciddi bir veri birikimimiz var. Yaklaşık 12-13 yıldan beri süreç içerisinde oluşturduğumuz sistem üzerinden verileri anlamlandırmayı amaçlıyoruz,” ifadelerini kullandı. Türk, “Fahiş aidat ve kira artışlarının farkındayız. Veri tabanıyla doğru analizler gerçekleştirerek, elde edilen sonuçları herkese açık istatistikler şeklinde sunmak istiyoruz,” şeklinde konuştu. Bu yaklaşımın hem ev sahiplerine hem de kiracıları bilgilendirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti.
TESKON Genel Başkanı Yahya Sağır, oluşturulacak veri tabanının vatandaşların yanlış bilgilerle mağdur olmalarının önüne geçmeyi hedefleyeceğini söyledi. Toplumda kira ve aidatlara dair daha net ve doğru bilgi akışının sağlanmasının, buralardaki belirsizlikleri ortadan kaldıracağını ifade etti.
Protokol imza töreninin ardından “Araştırma, Geliştirme, Uygulama, Danışmanlık Hizmetleri ve Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı. Bu iş birliği, Türkiye’deki konutlarda kiralama ve aidat uygulamalarına ilişkin daha sağlıklı ve güvenilir verilerin elde edilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.