Güney Kore’de 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanına dair yürütülen soruşturma çerçevesinde devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve tutuklanan Yoon, hakkındaki suçlamaları reddederek, eylemlerinin anayasa ile uyumlu olduğunu savundu.
Güney Kore’de 3 Aralık 2024’te ilan edilen sıkıyönetimle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve 19 Ocak 2025’te tutuklanan Yoon Suk Yeol, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Yoon, yaptığı eylemlerin anayasa kapsamında olduğunu savunarak, savunmasını hukuka dayandırdı.
Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Yoon’un avukatı Seok Dong-hyeon, müvekkiliyle yaptığı görüşmeye dair açıklamada bulundu. Seok, “ayaklanmaya liderlik etmekle” suçlanan Yoon’un, “anayasa sınırları içinde yapılan” bir hareketin ayaklanma olarak değerlendirilmesine itiraz ettiğini bildirdi.
Yoon, sıkıyönetim ilanını ülkenin içindeki kriz hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, bu kararını alırken anayasal hakkını kullandığını öne sürdü. Sıkıyönetim sırasında hiç can kaybı yaşanmaması ve tutuklamaların olmaması dolayısıyla bunun bir “ayaklanma” olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Yoon, sıkıyönetim uygulamasının Parlamento ve Bakanlar Kurulu tarafından kaldırılmasının ardından hemen geri adım attığını ve bu kararın uzun süreli bir plan olmadığını vurguladı. Bu süreçte idari ve yargı organlarının nasıl çalışacağına dair herhangi bir hazırlık yapılmadığını belirtti.
Yoon’un, Güney Kore’nin geleceği hakkında kaygılı olduğuna dikkat çeken avukatı Seok, Yoon’un tutuklandığı 15 Ocak 2025’ten bu yana eşi Kim Keon-hee ile görüşemediğini ve son zamanlarda bazı sağlık sorunları yaşadığını aktardı.
MUHALEFET PARTİSİNDEN YOON’A TEPKİ
Muhalefetteki Demokrat Parti’nin sözcülerinden Cho Seung-rae, Yoon’un açıklamalarına sert bir yanıt verdi. Cho, Yoon’un ayaklanmayı teşvik ettiğini, anayasal düzene ciddi zararlar verdiğini ve ülke ekonomisini de mahvettiğini ifade etti.
Cho, Yoon’un “ülkenin geleceği hakkında endişe duyduğunu” ifade etmesini eleştirerek, bu kadar kaygılı birinin askeri güçleri bir ayaklanmayı desteklemek amacıyla kullanmasının açıklanamaz olduğunu vurguladı. Yoon’un yargı önünde işlediği suçu henüz kabul etmediğinin altını çizen Cho, “Utanmazlığının sonu yok gibi görünüyor” dedi.
Yoon’un, yasal sürecin gecikmesi için çaba harcamasının yanlış olduğunu da ifade eden Cho, halkın Yoon ve Kim’i, yolsuzluk iddiaları ile anılacak bir çift olarak hatırlayacağını belirtti.
YOON TUTUKLANMIŞTI
Güney Kore Ulusal Meclisi, 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetimin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’un azlini talep etti ve bu sebeple Yoon görevden uzaklaştırıldı. Yoon, sıkıyönetim soruşturması çerçevesinde 15 Ocak 2025’te gözaltına alındı. İlk gün 10 saatten fazla sorgulanan Yoon, ifade vermeyi reddettiği için Güney Kore tarihinin gözaltına alınan ilk devlet başkanı oldu ve sorgunun ardından gözaltı merkezine nakledildi.
Yetkililerin sonraki günlerde Yoon’u sorgulama girişimleri ise başarılı olmadı. Yoon, 19 Ocak 2025’te Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından “ayaklanmaya liderlik etme” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla tutuklandı. 26 Ocak 2025’te, Güney Kore Savcılığı Yoon hakkında “ayaklanmaya liderlik etme” suçlamasıyla iddianame hazırlandığını açıkladı. Yoon hakkında başlatılan azil davası ise Anayasa Mahkemesi’nde devam ediyor.
Kaynak: AA